Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG


SZOPTATÁS- ÉS CSECSEMŐTÁPLÁLÁS TÖRTÉNET

A szoptatás talán legörömtelibb, legtöbb boldogságot adó teendő a csecsemő körül. Az anyatejjel kapja a legjobb táplálékot a kicsi, amit csak a természet nyújthat. Természetesen nincs jobb, mint a természetes. A szoptatásnak csak előnyei vannak! Ezért is nagyon fontos, hogy minél több gyermek kapja meg a számára legnagyszerűbb táplálékot, az anyatejet, amely folyamatos „védőoltás” és megalapozója az egészséges testi és lelki fejlődésnek. Dr. Boda Domokos gyermekgyógyász professzor így fogalmaz: „Az anyatej nem egyszerűen táplálék, hanem olyan élő anyag, amibe a biológia minden titka visszatükröződik”.
NYUGALOMBAN, BIZTONSÁGBAN

NYUGALOMBAN, BIZTONSÁGBAN

A babák egészséges testi-lelki fejlődéséhez a nélkülözhetetlen egészséges táplálásnál is fontosabb a harmonikus, önmagával és a világgal békességben élő édesanya, a „harmo mama”.
A Magyar Gyermekorvosok Társasága megkérdezte 6-12 hónapos csecsemők édesanyját arról, hogy sikeresnek értékelik e babájuk szoptatását. A már nem szoptató anyák egyharmada bűntudatot érzett, mert nem tudott olyan hosszan szoptatni ameddig szeretett volna. Minden ötödik mama nyomasztónak érezte környezete szoptatással kapcsolatos elvárásait.
LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

A leggyakoribb tévhiteket az anyatej mennyiségével kapcsolatban tapasztalhatjuk. Amikor megszületik a babád bizony az sem jár azzal együtt, hogy sikeres mellre helyezés után megnyitod a „tejcsárádát” és az első napokban már biztosan mérhető mennyiséget tud szopni.
NYUGALOMBAN, BIZTONSÁGBAN

TEJTERMELÉS, TEJBELÖVELLÉS

A szoptatás talán legörömtelibb, legtöbb boldogságot adó teendő a csecsemő körül. Az anyatejjel kapja a legjobb táplálékot a kicsid, amit csak a természet nyújthat. Természetesen nincs jobb, mint a természetes. A szoptatásnak csak előnyei vannak! Ezért is nagyon fontos, hogy minél több gyermek kapja meg a számára legnagyszerűbb táplálékot, az anyatejet, amely folyamatos „védőoltás” és megalapozója az egészséges testi és lelki fejlődésnek. Dr. Boda Domonkos gyermekgyógyász professzor így fogalmaz: „Az anyatej nem egyszerű táplálék, hanem olyan élő anyag, amibe a biológia minden titka visszatükröződik”.
AZ ANYATEJ FEJÉSE

AZ ANYATEJ FEJÉSE

A szoptatás csodás, semmihez nem hasonlítható érzés akkor is, ha az első napokban, hetekben még össze kell szoknotok kisbabáddal. A fejés soha nem lesz a szoptatáshoz hasonló boldogsággal teli tevékenység. Gondolj arra, ha fejned kell, hogy tejeddel a legtökéletesebb táplálékot biztosítod babádnak.
HOGYAN VÁLASZD KI A MELLSZÍVÓTÖLCSÉR MÉRETÉT?

HOGYAN VÁLASZD KI
A MELLSZÍVÓTÖLCSÉR MÉRETÉT?

A megfelelő méretű szívófej és bimbócsatornája biztosítja, hogy az anyatej a mellbimbóhoz jusson és abból akadálytalanul ürüljön. Általában minél nagyobb a szívófej, annál nagyobb bimbócsatornájának átmérője is.
SOK A TEJED

SOK A TEJED

A kismamák gyakran félnek attól, hogy nem lesz elég tejük, de az is előfordulhat, hogy sok tej termelődik. Ilyenkor nyugtalanabb lehet a szoptatás, mert a pici nem boldogul a hirtelen nagy mennyiségű tejjel, ami a szájába lövell. A baba úgy próbál „védekezni”, hogy el-el engedi a bimbót, dühösen szív, esetleg félrenyel, vagy kifolyik a tej a száján. A küzdelmes szoptatás közben a szájába zúduló tej mellé rengeteg levegőt is nyel, ami miatt a hasfájás is kínozhatja.
ANYATEJ SZAKSZERŰ TÁROLÁSA ÉS FELOLVASZTÁSA

ANYATEJ SZAKSZERŰ TÁROLÁSA
ÉS FELOLVASZTÁSA

Különösen nagy kincs lesz a szakszerűen tárolt anyatej akkor is, ha már nem szopik a kicsid és náthás lesz vagy hasmenéses. Ilyenkor, ha a tejedet eteted meg vele, akkor a Te minden immunanyagodhoz is hozzájut és gyorsabban gyógyul.
KEVÉS AZ ANYATEJ?

KEVÉS AZ ANYATEJ?

Az édesanyák gyakran aggódnak, hogy kevés a tejük. A félelem, az aggódás valóban gátolja a tejleadó reflex működését és előbb utóbb a nagy fáradtság és aggodalom következményeként is valóban csökken a tej. A mamák minden áron teljesíteni akarnak, kizárólag szoptatni. Rossz anyának érzik magukat, ha eleinte kicsit „döcög” a szoptatás.
BUKIK A BABA

BUKIK A BABA

Újszülött kortól egészséges babáknál is gyakran előfordul, főleg közvetlen szopás után, hogy visszabuknak az anyatejből. Nem kell aggódni, ha a csecsemődnek jó az étvágya, a kedve és a súlya is gyarapszik. Általában az okozza a bukást, hogy a pici levegőt nyel szoptatás közben, amitől büfivel megszabadul egy kis tej kíséretében. Akkor is buknak a babák, ha a mamának túl sok a teje és nagyon intenzíven, könnyen ürül a mellből, vagy ha egyik melléről a másikra akkor teszi át a kicsit amikor még nem jutott hozzá a szoptatás vége felé ürülő zsír- és kalóriadús hátsó tejhez.
„ELHÍZLALT” KISBABÁK

„ELHÍZLALT” KISBABÁK

Világszerte, de sajnos hazánkban is „járványszerűen” terjed a túlsúlyos, elhízott gyermekek aránya. Csecsemőkorú baba édesanyjaként is figyelni kell, hogy ne ragadjon el a mennyiségi szemlélet. Nem az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a súlygyarapodás és ennek eléréséhez az igényeltnél több anyatejjel vagy egyéb kiegészítő táplálékkal „tömd meg” a kicsit.
TÁPSZERREL IS BIZTONSÁGOSAN

TÁPSZERREL IS BIZTONSÁGOSAN

Az egészséges kisbabák tápanyag és folyadék igényét is 6 hónapos korukig teljes mértékben kielégíti az anyatej. Akkor, ha nincs vagy nem elég a tejed, vagy a szoptatási időszak alatt visszamész dolgozni, tápszerre lehet szükség. Valamilyen ok miatt nem tudod, vagy nem akarod a babád átmenetileg, vagy véglegesen szoptatni, akkor is olvasd el az alábbiakat. Azt se felejtsd el, hogy ha lehet, csak szoptatás után próbálj tápszert adni a babának.
AZ ELSŐ CUMISÜVEG

AZ ELSŐ CUMISÜVEG

A szülést követő hetekben az édesanyáknak arra kell összpontosítaniuk, hogy a szoptatás biztonságosan, eredményesen, mindkettőjüknek boldogságot okozva történjen.
Az első hetekben, ha valami miatt nem szoptathatsz szoptatásbarát eszközből itassátok meg a picit, ami nem zavarja meg a későbbi szoptatást. Ilyen szoptatásbarát eszköz a svéd itatópohár és a SpillySpoon gyógyszeradagoló kanál.
AZ ELSŐ CUMISÜVEG

ÓVD A BABÁD CSÍPŐJÉT!

Jó, ha tudod! Minden 6 csecsemő közül 1-nek enyhe mértékű csípő diszpláziája, azaz csípőlazasága van. Közülük 2-3-nak kezelésre is szüksége lesz. Ez azért van, mert a méhen belül az anyai hormonok segítik a babát, hogy izületei lazák legyenek és ne sérüljenek a szülésnél.
BABAMASSZÁZS AZ EGÉSZSÉGÉRT

BABAMASSZÁZS AZ EGÉSZSÉGÉRT!

A babák bőre nagyon érzékeny, ezért is fontos, hogy speciális olajjal masszírozzatok. A hagyományos babaolaj eltömíti a kicsi bőrének pórusait, ami nem tesz jót!
A jó masszázsolaj természetes összetevőket tartalmaz, amitől a baba bőre bársonyosan puha, selymesen sima és rugalmas lesz. Mesterséges illatanyagot, színezőt viszont nem. Mentes minden káros anyagtól, mint SLS vagy parabén. Bőrgyógyászatilag engedélyezett! A legjobb termékek shea vajat/olajat és E vitamint tartalmaznak, ami hidratálja, védi a babák bőrét.
TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink