Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

TEJTERMELÉS, TEJBELÖVELLÉS


TEJTERMELÉS, TEJBELÖVELLÉS

A szoptatás talán legörömtelibb, legtöbb boldogságot adó teendő a csecsemő körül. Az anyatejjel kapja a legjobb táplálékot a kicsid, amit csak a természet nyújthat. Természetesen nincs jobb, mint a természetes. A szoptatásnak csak előnyei vannak! Ezért is nagyon fontos, hogy minél több gyermek kapja meg a számára legnagyszerűbb táplálékot, az anyatejet, amely folyamatos „védőoltás” és megalapozója az egészséges testi és lelki fejlődésnek. Dr. Boda Domonkos gyermekgyógyász professzor így fogalmaz: „Az anyatej nem egyszerű táplálék, hanem olyan élő anyag, amibe a biológia minden titka visszatükröződik”.

Kérlek olvasd el az alábbi szoptatást segítő ismereteket, javaslatokat.

A csodás anyatejet melled már a várandósság alatt elkezdheti termelni. Méhlepényed megszületése után az előtej egy-egy cseppje már újszülötted rendelkezésére áll. Ez a koncentrált táplálék a kórokozókkal szemben ellenanyagot is tartalmaz, ezért az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” is nevezi. A színe narancssárgás, sűrűbb állagú, magas fehérje tartalmú. Az előtejnek hashajtó hatása is van, segíti a babának a kátrányszerű zöldes-fekete első széklet kiürülését.

A tejtermelés beindulása

A 2-5. nap között a tej mennyisége növekedni kezd, ezért nevezik ezt tejbelövellésnek. Gyakran előfordul, hogy a tej mennyiségének növekedésére a mell feszessé, fájdalmassá válik. Ezen állapot kialakulásának megelőzésére, ha van rá lehetőséged babádat minél gyakrabban tedd melledre. A tej mennyiségének növekedését jelzi az is, hogy picidnek többször lesz nedves pelenkája, de széklete is lehet akár minden pelusában.
Az átmeneti majd érett tej nem csak egyre nagyobb mennyiségű, de színe is világosodik sárgásfehér lesz, állaga hígabb. Kevesebb fehérjét, de több tejcukrot tartalmaz és magasabb a zsírtartalma is, mint az előtejé.

„Elsősegély” erős tejbelövellés esetén

Szülés után a 3. nap körül, ha alszol néhány órát, arra ébredsz, hogy melled megnőtt akár két méretet is. Gyönyörűen néz ki, de még az is fáj, ha „ránéznek”. A tejbelövellés nem csak tejtermeléssel, de fokozott véráramlással, duzzanattal is járhat.

A melled túlfeszülését a következő módszerekkel csökkentheted:


Különös gondossággal tartsd be a higiénés szabályokat, mert gyorsabban alakulhat ki akár mellgyulladás is.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink