Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

AZ ANYATEJ FEJÉSE


AZ ANYATEJ FEJÉSE A szoptatás csodás, semmihez nem hasonlítható érzés akkor is, ha az első napokban, hetekben még össze kell szoknotok kisbabáddal. A fejés soha nem lesz a szoptatáshoz hasonló boldogsággal teli tevékenység. Gondolj arra, ha fejned kell, hogy tejeddel a legtökéletesebb táplálékot biztosítod babádnak.

Fejésre lehet szükséged:


Igény szerinti szoptatás mellett is szükséges lehet a fejés akkor, ha:


A kézi fejés

Ha szükséges, némi gyakorlással kézi fejéssel is ki tudod üríteni a tejed az emlődből. Ennek a módszernek vannak előnyei a mellszívóhoz képest, pl. speciális helyzetekben kíméletesebb kiürítést tesz lehetővé, biztosan nem romlik el, mint egy készülék.

Mielőtt fejsz, akár kézzel vagy mellszívóval:


A fejés megkezdése előtt indítsd be a tejleadást:
A kézzel történő fejések közül, talán a leghatékonyabb a Marmet-módszer. Ennek alkalmazása során kevésbé sérül, pirosodik ki a mell.

Kézi fejés Marmet-módszerrel


Ismételd ritmusosan ezeket a mozdulatokat! Ujjak felhelyezése, nyomás, sodrás/gördítés, felengedés. Majd újra és újra, hogy kiürüljön a tej. Járd ujjaiddal körbe a melled a fenti mozdulatsorral, hogy mindenhonnan kifejd a tejet. A szemben álló ujjak pozíciója a melleden az óramutató járása szerint 12 és 6, 1 és 7, 3 és 9 óra majd így tovább haladj. Használd mindkét kezedet! Ezzel a módszerrel a fejés megközelítőleg 20 percet vesz igénybe.

Kerüld az alábbi mozdulatokat!


Fejés mellszívóval


AZ ANYATEJ FEJÉSE

Az Egészségügyi Világszervezet szoptatást támogató szervezete a La Leche Liga megfogalmazta, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az ideális mellszívónak.

E szerint az ideális mellszívó:


Napjainkban kaphatók olyan készülékek, melyek mindenben megfelelnek, a La Leche Liga „ideális” mellszívóval szemben támasztott feltételeinek. Hatékonyak és utánozzák a baba szopását.

FONTOS! Nem az a lényeges, hogy még várandósan mellszívót vásárolj. Kisbabád megszületése után, ha kiderül, hogy szükséged van rá, akkor jó, ha tudod, hogy pontosan melyikért küldöd el családtagodat. Ne a bolti eladó rábeszélő képessége döntse el, hogy te milyen mellszívót használsz, ha szükséged lesz rá. A korszerűtlen, kemény szívótölcsérű mellszívó sokszor többet árt, mint használ, de a pénzkidobáson kívül a következményeket is neked és kisbabádnak kell elszenvednie. Mielőtt vásárolsz, tájékozódj, hogy az általad választott megfelel-e a szoptatási szakemberek által támasztott feltételeknek.


Az ideális mellszívó tulajdonságai


Időt takaríthatsz meg azzal, ha olyan mellszívót választasz, amihez anyatejes zacskót tudsz közvetlenül csatlakoztatni, mert ilyenkor azonnal a zacskóba folyik a tejed. Ez különösen hasznos, ha koraszülött a babád, mert benne biztonságosan be tudjátok vinni babátoknak a kórházba a tejet úgy, hogy egyetlen csepp sem vész kárba. Használata kényelmes is, mert nem kell bajlódnod az átöntögetéssel. Sokkal kevesebbet kell mosogatni, ami szintén fontos. Az sem elhanyagolható szempont, hogy minden öntögetéssel károsodhatnak a pótolhatatlan anyatej összetevői. fejd le a maradékot.


Kézi vagy elektromos mellszívót válassz?


Csodás boldogság, amikor megszületik várva-várt kisbabád és már a szülőágyon megszoptathatod. Ügyes, erős kicsid nagyra nyitja a száját és rácuppan a melledre, majd szívja azt. Gyönyörű tekintetével „szemez” veled, amitől úgy érzed, hogy nálad nincs boldogabb ember a világon!
Akkor, ha babádat igénye szerint szoptatod, nyugodt lesz és jól fog fejlődni, úgy, mint a mesében. Az életben is van ilyen szoptatás, de a gondokra is jó, ha felkészülsz, mert úgy, mint a mesében, itt is előfordulhat rossz. Nehéz eldönteni, hogy vásárolj-e mellszívót, és ha igen, akkor még azt is át kell gondolnod, hogy elektromost, vagy kézit válassz. A döntésednél vedd figyelembe, ha tudod, hogy milyen gyakran fejsz majd, hosszan tervezed-e használni és mennyi időd lesz rá.

AZ ANYATEJ FEJÉSE Kézi mellszívó
Ezek a mellszívók akkor ideálisak, ha csak alkalmanként és rövid ideig fejsz, illetve, ha valami miatt távol vagy a babádtól. A kézi mellszívók könnyűek, jól elférnek a táskádban, amikor úton vagy. Azért sem kell aggódnod, hogy legyen áram, ne merüljön le az elem vagy, hogy hangosan működik. Az sem elhanyagolható szempont, hogy olcsóbb, mint az elektromos.
Néhány anyuka úgy találja, hogy a csuklója gyorsan elfárad a kézi mellszívó használatakor. Ezért válassz közülük olyat, ami jól kézre áll és akár egy ujjal könnyedén tudod lenyomni a karját. Előfordulhat, hogy beletelik egy kis időbe, amíg kézi mellszívóval megtalálod a számodra legmegfelelőbb szívási ritmust, de ez kis gyakorlással sikerülni fog!

FONTOS! A korszerű kézi mellszívóknak van stimuláló, a tejleadást beindító és fejő, vagyis ürítő üzemmódjuk, amit a melleden egy mozdulattal tudsz váltani anélkül, hogy megszüntetnéd a vákuumot. Akkor, ha olyan mellszívót kaptál vagy vásároltál, aminek nincs stimuláló üzemmódja, akkor figyelj arra is, hogy a fejés első 1-2 percében a karját csak kicsit nyomd le, de gyorsan, mert így ki tudod váltani a tejleadó reflexet!

A kézi mellszívó használata során mindig figyelj, hogy csak a szükséges legkisebb szíváserősséggel fejj, hogy ne sérüljön a bimbód. A fejés során folyamatosan kontrollálnod kell a mozdulataidat, mert ezeknek nincs beállítható szíváserősség fokozata!

AZ ANYATEJ FEJÉSE Elektromos mellszívó
Akkor részesítsd előnyben, ha rendszeresen kell fejned. A készüléken be tudod állítani a számodra leghatékonyabb szíváserősséget, ezután a gép „önállóan” dolgozik, miközben te nyugodtan foglalkozhatsz mással. A korszerű elektromos készüléknek is van stimuláló és fejő üzemmódja, valamint több szíváserősség beállítási lehetősége.
Van olyan, ami power bankkal is működik, így nem kell elemeket vásárolnod!

Dupla elektromos mellszívó
Leghatékonyabb segítség a dupla szívófejes mellszívó, mert kevesebb, mint fele idő alatt, több tejet tudsz lefejni, mintha egyes elektromost használsz. Amikor tartósan, esetleg több hónapon keresztül fejéssel kell fenntartanod az anyatejtermelést, dupla szívófejes készülék használata különösen előnyös. Beteg, kis súlyú, koraszülött, nyúlajkú és farkastorkú vagy ikerbabák esetén, illetve, ha a szoptatás ideje alatt vissza kell, vagy akarsz menni dolgozni, akkor „csodát tesz” egy jó dupla elektromos mellszívó. Vásárolj olyan korszerű készüléket, aminek stimuláló, tehát tejleadó reflexet beindító és fejő/ürítő üzemmódja is van. Az az előnyös, ha minél több szíváserősség választási lehetőséget biztosít és a fejés gyorsasága/ritmusa is állítható, mert az ilyen utánozza legjobban babád szopását.
AZ ANYATEJ FEJÉSE Van olyan készülék is, ami kétméretű szívótölcsérrel van csomagolva. Ez lehetővé teszi, hogy azt a méretűt használd, ami neked aktuálisan a legmegfelelőbb. A tejbelövellés esetén például átmenetileg szükséged lehet nagyobb szívótölcsérre, hogy minél gyorsabban ürüljön a tejed. Jelentős különbség a kézi és elektromos mellszívó között az ár. Akkor, ha anyagilag megengedheted magadnak, ne ez legyen döntésed alapvető szempontja. Előfordulhat, hogy kézi mellszívót választasz, mert az olcsóbb. Majd lehet, hogy ez rossz befektetésnek bizonyul, ha valami miatt nem tudsz szoptatni és tartósan, kizárólag fejéssel kell ürítened a tejed!

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink