Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

BUKIK A BABA


Újszülött kortól egészséges babáknál is gyakran előfordul, főleg közvetlen szopás után, hogy visszabuknak az anyatejből. Nem kell aggódni, ha a csecsemődnek jó az étvágya, a kedve és a súlya is gyarapszik. Általában az okozza a bukást, hogy a pici levegőt nyel szoptatás közben, amitől büfivel megszabadul egy kis tej kíséretében. Akkor is buknak a babák, ha a mamának túl sok a teje és nagyon intenzíven, könnyen ürül a mellből, vagy ha egyik melléről a másikra akkor teszi át a kicsit amikor még nem jutott hozzá a szoptatás vége felé ürülő zsír- és kalóriadús hátsó tejhez. Csodával határos, önszabályozó rendszerükkel úgy oldják meg ezt a problémát, hogy kibukják a szomjoltó első tejet, hogy belakmározhassák a tápláló, hizlaló hátsó tejet is. A túl jó étvágy a mohó evés során is sok a levegőnyelés, aminek következménye a bukás.
Bukhatnak az újszülöttek és a fiatal csecsemők azért is, mert nyelőcsövük záróizmának beidegződése még éretlen és nem tökéletes a működése. Túl nagy mennyiségű, gyakori bukás esetén orvoshoz kell fordulni!
Üvegből való tápláláskor gyakrabban fordul elő, hogy bubik a baba, főleg, ha nagyobb lyukú cumival etetik, mint amit kis gyomra befogad és közben sok levegőt is nyel.

BUKIK A BABA

Módszerek a bukás megelőzésére

Ágytisztaság megvalósítása

Nyilvánvaló, hogy bukás során szennyeződik a pici lepedője is. Ez nem nagy gond, hiszen egy kis babalepedő gyorsan kimosható. Nagyobb probléma az, hogy a matracra is átszívódik a nem túl kellemes szagú, félig emésztett táplálékból, amiben gyorsan elszaporodnak a kórokozók. A csodás egyszer használatos pelenkák ellenére kerülhet pisi és kaki is a lepedőre, illetve a matracra. Sok matrac már mosható, de nem egyszerűen és gyorsan, a hosszú idejű száradásról már nem is beszélve. Lényegesen egyszerűbb az, ha olyan babalepedőt használtok, ami nem engedi át a váladékot.

Milyen a jó lepedő?BUKIK A BABA
TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink