Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

TÁPSZERREL IS BIZTONSÁGOSAN


Az egészséges kisbabák tápanyag és folyadék igényét is 6 hónapos korukig teljes mértékben kielégíti az anyatej.
Akkor, ha nincs vagy nem elég a tejed, vagy a szoptatási időszak alatt visszamész dolgozni, tápszerre lehet szükség. Valamilyen ok miatt nem tudod, vagy nem akarod a babád átmenetileg, vagy véglegesen szoptatni, akkor is olvasd el az alábbiakat. Azt se felejtsd el, hogy ha lehet, csak szoptatás után próbálj tápszert adni a babának.
Egy éves kor alatt ne adj a csecsemődnek tehén, vagy más állattól származó tejet, mert az sem hígítottan, sem sűrített formában nem alkalmas a táplálására.
Mindig a babád életkorának megfelelő tápszert adj, amit előzetesen gyermekgyógyásszal vagy védőnővel egyeztess.

A tápszerek csoportosítása

1-es jelű tápszerek, HA tápszerek
Abban az esetben, ha babád még 6 hónapnál fiatalabb, anyatejpótló tápszerre lehet szükség. Igen sok különböző nevű készítmény van a kereskedelemben, de az anyatejpótló tápszerek HA, illetve 1-es számmal vannak jelezve.

2-es jelű tápszerek
A picik hat hónapos kora után adhatók. Ezek a követő vagy elválasztó tápszerek. Gyümölcsök, főzelékek mellé kiegészítésként adhatók, ha már nincs, vagy nem elegendő az anyatej.

A fertőzés megelőzése tápszerkészítéskor

TÁPSZERREL IS BIZTONSÁGOSAN

Tápszer elkészítése

 • Felforralt, majd kb. 70°C-ra lehűtött vízbe adagold a megfelelő mennyiségű tápszert, majd elegyítsd csomómentesre. Gyorsan hűtsd le etetési hőmérsékletűre. Az elkészített tápszert fél órán belül meg kell, hogy etesd a babával.
 • A tápszer elkészítésekor figyelj nagyon a használati útmutatóban leírtak betartására. A tápszerben lévő adagolókanál mindig tele legyen, de ne púpozottan, mert a túlhígított, vagy a koncentrált tápszer károsíthatja a pici egészségét. Ne gondold úgy, hogy biztos, ami biztos alapon a leírtaknál több tápszert teszel a vízbe. A víz – tápszer aránya kötött, a pontos adagolás betartása fontos. Akkor, ha többet teszel bele a pici túl sok fehérjét, zsírt, ásványi anyagot, viszont kevés vizet kap, ezért szomjas lesz. Mivel szomjas, sírni fog és erre te esetleg még egyszer megeteted. Végül sokat fog sírni szegényke és még jól el is hizlalod.
 • Vigyázz a tápszeradagolásnál a merítések számára is. Olyankor, ha elkevered a kanalak számolását, inkább öntsd ki és kezd elölről a tápszerkészítést.
 • Abban az esetben, ha tartós tápszer használat várható, beszerezhetsz speciális ClevaMama tápszermérő kanalat. Ennek használatával egyetlen merítéssel adagolhatod, a tévesztés veszélyének kizárásával a tápszert.
 • Minden etetés előtt frissen készítsd el a tápszert, ha maradék van, öntsd ki, ne sajnáld, ezen ne spórolj!
 • Etetés előtt győződj meg arról, hogy etetési hőmérsékletű-e a folyadék, olyan módon, hogy a csuklódra csepegtetsz belőle, nehogy megégesd a baba száját.
 • A tápszert a baba etetésére, éhségének csillapítására használd, ne megnyugtatásként a síró picinek.
 • Amikor a baba elalszik, vedd ki a szájából a cumit, mert az tovább csepeghet szívás nélkül is a szájába. Ez túletetéshez és fogszuvasodáshoz vezethet. Tájékozódj cumisüveg vásárlásakor, hogy annak etetőcumija lehetőleg olyan legyen, hogy csak a babád szívására ürüljön!
 • Tápszerrel történő etetéskor is fogd karodba, gyengéden, szeretettel a picit, hasonlóan, mint amikor szoptatod. Ne hagyd, hogy babád maga igya a tápszert!

  A tisztaság és biztonság egyaránt fontos a babák tápszerrel történő táplálása során is.

  TE IS SZOPTASS!

  TE IS SZOPTASS!

  Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

  Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

  Hivatásom szülésznő

  Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

  Szülésznő válaszol

  A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!  Szoptatási és baba termékeink