Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

SOK A TEJED


A kismamák gyakran félnek attól, hogy nem lesz elég tejük, de az is előfordulhat, hogy sok tej termelődik. Ilyenkor nyugtalanabb lehet a szoptatás, mert a pici nem boldogul a hirtelen nagy mennyiségű tejjel, ami a szájába lövell. A baba úgy próbál „védekezni”, hogy el-el engedi a bimbót, dühösen szív, esetleg félrenyel, vagy kifolyik a tej a száján. A küzdelmes szoptatás közben a szájába zúduló tej mellé rengeteg levegőt is nyel, ami miatt a hasfájás is kínozhatja.

Szülésznői javaslataim:

Egy csepp se vesszen kárba


SOK A TEJED

Előfordulhat az az örömteli helyzet, hogy a babád igényeinél több tejed termelődik. Sajnos az is megtörténhet, hogy valami miatt nem tudsz szoptatni pl. koraszülött, aluszékony a kisbabád. Ilyenkor fejéssel tudod kiüríteni a tejet. Az anyatej fejése történhet kézzel vagy mellszívóval. A kézi fejés elsajátítása gyakorlatot igényel. Jó, ha tudod, hogy kaphatók ideális mellszívók, amik képesek a mellet kiüríteni és a tejtermelést fenntartani, sőt esetenként fokozni. Könnyű a használatuk, egyszerű a tisztításuk, sterilizálásuk, nem drágák és ami nagyon fontos, hogy nem okoznak a mellbimbón sérülést.

Fontos!


Fejés anyatejes zacskóba

Időt takaríthatsz meg azzal is, ha olyan mellszívót választasz, amihez anyatejes zacskót tudsz közvetlenül csatlakoztatni, mert ilyenkor azonnal a zacskóba folyik a tejed. Ez különösen hasznos, ha koraszülött a babád, mert benne biztonságosan be tudjátok vinni babátoknak a kórházba a tejet úgy, hogy egyetlen csepp sem vész kárba. Használata kényelmes is, mert nem kell bajlódnod az átöntögetéssel. Sokkal kevesebbet kell mosogatni, ami szintén fontos. Az sem elhanyagolható szempont, hogy minden öntögetéssel károsodhatnak a pótolhatatlan anyatej összetevői. A zacskóra mindig írjátok rá a baba nevét és a fejés idejét. Akkor, ha bent lehetsz a picivel a kórházba vagy bejársz hozzá, mielőbb próbálkozz a szoptatással és utána lehetőleg azonnal fejd le a maradékot. Fejés közben ne nézegesd minden percben a tej mennyiségét. Lazíts, hallgass zenét, nézegesd kisbabádat vagy a fényképét.
Az anyatej rendkívül érzékeny, de a legideálisabb tápláléka a babának, ezért figyelj arra, hogy tárolása és felolvasztása is szakszerűen történjen.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink