Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

KEVÉS AZ ANYATEJ?


Az édesanyák gyakran aggódnak, hogy kevés a tejük. A félelem, az aggódás valóban gátolja a tejleadó reflex működését és előbb utóbb a nagy fáradtság és aggodalom következményeként is valóban csökken a tej. A mamák minden áron teljesíteni akarnak, kizárólag szoptatni. Rossz anyának érzik magukat, ha eleinte kicsit „döcög” a szoptatás.
Minden újszülött is már önálló személyiség, másként szopik, sír, alszik. Nem kell aggódnotok, hiszen nincs két egyforma ember, tehát csecsemő sincs. Nincsenek egyértelmű szabályok, mert még a testvérek is gyakran más módon és mennyiséget szopnak.
Az anyatej gyorsabban emésztődik, mint a tápszer, nem terheli meg a kisbaba éretlen emésztőrendszerét, ezért általában gyakrabban igénylik a szoptatást, mintha tápszert kapnának. Eredményes lesz a szoptatás, ha igazodsz a baba igényeihez és nem ragaszkodsz okvetlenül a 3-4 óránkénti etetéshez. Tapasztalatom szerint az sem szerencsés, ha a baba óránként mellre kerül, mert akkor mindig a félig emésztettre szopik rá és fájni fog a pocakja. A baba több hetes korában a rövid idejű gyakori szopizások nem ürítik ki a mellet és nem fokozzák az anyatej termelődését. Arról nem is beszélve, hogy a baba mindig csak a szomjoltó első tejet kapja meg, aminek a kalória tartalma alacsony, ezért így elmaradhat a súlygyarapodás.
A csecsemőknek kéthetes, hathetes és három hónapos koruk körül gyorsabb növekedési időszakuk van. Ekkor általában gyakrabban szopnak, hogy szükségletüknek megfelelően emelni tudják a belakmározott anyatej mennyiséget.

KEVÉS AZ ANYATEJ?

A tej termelődésének fokozása

A legnehezebb elfogadni és betartani azt az alapszabályt, hogy ne idegeskedj, reagáld le a baba minden hangocskáját, mozdulatát. Bízz magadban és próbálj pihenni, amikor a baba is nyugodt. Biztosan elvégezhető a legfontosabb háztartási tennivaló 1-2 órával később is és más is megcsinálhatja. Babád mellett saját magaddal is törődj.
A szoptatás után, ha szükséges ürítsd ki a bennmaradt tejet. Amikor a tejet kizárólag mellszívóval kell lefejni, akkor az elektromos mellszívó a jobb megoldás. A dupla mellszívóval való fejés a leghatékonyabb és a leggyorsabb.
Olyan mellszívót vásárolj, amelyik használható egyes vagy dupla készülékként is.

Két működési fázisa van:

KEVÉS AZ ANYATEJ?

A hatékony elektromos mellszívó számtalan egyedi beállítást tesz lehetővé és utánozza a baba szopási mechanizmusát. Szívófeje puha, gumi peremű anyagból készül, ami biztonságos illeszkedést biztosít a mellhez. Nagyon fontos, hogy könnyen összeszerelhető és nagyon egyszerűen működtethető legyen.

Jogosak az aggodalmaid abban az esetben, ha: KEVÉS AZ ANYATEJ? Gondold át, hogy mi okozhatja a tejképződés csökkenését!

Ilyen lehet, ha a család cumisüvegből ad tápszert, gyümölcslevet vagy akár vizet az első hetekben a picinek, akkor ő hosszabb idő múlván kíván szopni, tehát csökkenni fog a szopások száma. Megszűnik a „kereslet-kínálat” elve a hozzátáplálás miatt is. Az sem szerencsés, ha ragaszkodsz mindig a három vagy négy órás szoptatási időkhöz.
A babát megzavarhatja, amikor cumival, de főleg, ha dudli szerű, nagy lyukúval etetik meg. Ezeket szinte meg sem kell szívnia a picinek és épp csak ki kell nyitnia a száját ahhoz, hogy már csorogjon is bele a pótlás. A hozzátápláláshoz használj szoptatás- és fogbarát svéd itatópoharat. A hosszúkás csőrű, mércézett pohárral könnyedén, szoptatásbarát módon táplálhatod a babát, ha átmenetileg nem tud szopni, de a visszatérési lehetőséget biztosítani szeretnéd. A speciális csőr felfekszik a baba nyelvére és a kincset érő anyatej nem folyik ki a száján. Használata nem zavarja meg a pici veleszületett szopási készségét, de hozzájut a szükséges folyadék mennyiséghez, majd képes lesz a szopásra. Az itató fogbarát is, mert használatával csökkenthető, elkerülhető a fogak deformitása és a fogszuvasodás. A kanállal való etetésnél sokkal gyorsabb, kényelmesebb.

Nem „bűncselekmény” az indokolt hozzátáplálás

Semmi oka nincs arra egyetlen mamának sem, hogy kudarcként, szégyenkezve élje meg, ha nem sikerül babáját 6 hónapos koráig kizárólag szoptatni. Általában nem könnyű dolog eleinte a szoptatás, de csodás, semmihez nem hasonlító érzés és rendkívül hasznos!

Nagyon fontos, hogy az első hónapokban csak akkor adj pótlást, ha az indokolt. Ne feledd mindig szoptatással kezdd az etetést, mert akkor van rá esély, hogy olyan mennyiségű anyatejet kapjon tartósan a kicsi, ami megvédi a fertőzésektől, kórokozóktól.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink