Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

AZ ELSŐ CUMISÜVEG


A szülést követő hetekben az édesanyáknak arra kell összpontosítaniuk, hogy a szoptatás biztonságosan, eredményesen, mindkettőjüknek boldogságot okozva történjen.
Az első hetekben, ha valami miatt nem szoptathatsz szoptatásbarát eszközből itassátok meg a picit, ami nem zavarja meg a későbbi szoptatást. Ilyen szoptatásbarát eszköz a svéd itatópohár és a SpillySpoon gyógyszeradagoló kanál.

AZ ELSŐ CUMISÜVEG

Cumisüvegből is boldogan

Csak ajánljátok, ne erőltessétek! A cumisüveget nyugodt környezetbe kell bevezetni. A babának fel kell ajánlani, hogy szájába vegye az etetőcumit, de ezt sose erőltessétek. Megpróbálhatod az etetőcumival simogatni a baba száját és arcát. A cumi a baba szájába álljon egy kicsit felfelé, a szájpadlását érintse, ne a nyelvét. Abban az esetben, ha a pici ellenáll vagy sír tarts szünetet és később próbáld meg újra. Fontos, hogy elkerüld a küzdelmet, hogy ne alakuljon ki a babában rossz érzés a cumisüveges etetéssel kapcsolatban se.

A legelső cumisüveg ajánlása

Amikor szoptatott babának először adsz cumisüvegből enni kezd maximum 30 ml lefejt tejjel, ha van. A mennyiséget lassan, 15 ml-ként emeld. Mindaddig, amíg babád szopik, kizárólag lassú folyású cumival adj neki bármilyen innivalót!

Segítsd a babát a cumisüveghez való alkalmazkodásban

Legyél türelmes, nyugodt, pozitív és kitartó, mert ez egy új készsége a babának. A picik általában könnyebben elfogadják a cumisüveget, amikor álmosak vagy nem különösebben éhesek.

AZ ELSŐ CUMISÜVEG

Gyakorlat teszi a „mestert”

A szoptató anyuka legnagyobb félelme, hogy ha visszatér dolgozni, akkor a baba nem fogja elfogadni a cumisüveget. Ez egy tanult készség, ezért jogos az ilyen irányú aggodalom. A gyakorlatot életben kell tartani és lehetőleg heti háromszor gyakoroljátok a cumisüvegből való evést.

Megfelelő tempójú, szeretetteljes etetési pozíció

Cumisüveges etetés közben is tartsd a babát úgy, hogy szorosan simuljon a testedhez. A cumisüveget majdnem vízszintesen tartsd, de mindenképpen úgy, hogy a cumi legyen tele tejjel. Így a baba maga tudja irányítani a tej áramlását és nincs erőltetve, hogy a túl sok tejet, ami a szájába folyik gyorsan lenyelje. A tipikus döntött ringató cumisüveges etető pozícióban a tej gyorsabban folyik a gravitáció miatt, ezért a babának sokkal gyorsabban kell innia, mint ahogy azt természetesen kívánná. A félig ülő vagy ülő pozíció segíti a nyugodtabb evést. Amikor a baba szünetet tart vagy mély levegőt vesz akkor ez jel a szülőnek, hogy vegye ki a cumit a szájából, büfiztesse meg, beszéljen hozzá, tartsanak egy kis szünetet az evésben. Annak nincs oka, hogy elvegyük a cumisüveget a picitől, ha boldogan, aktívan szívja, csak azért, mert már eltelt 5 perc vagy megitta azt a mennyiséget, amit elterveztek. Fontos, hogy soha ne tartsátok felfelé túlságosan a cumisüveget, mert az a tej félrenyeléséhez vezethet. Kapható a kereskedelemben olyan etetőcumi ami csak akkor nyílik meg és folyik belőle a folyadék, ha a baba szívja. Ilyen cumival a baba nem nyel félre és nem eszi túl magát.

A fogorvosok véleménye

A cumisüvegek etetőcumijából – néhány kivétellel – akkor is folyik valamennyi folyadék, ha a baba nem fejt ki erőt. Amikor ivás közben a baba álomba merül folyadék marad a szájában. Szoptatáskor a tej csak akkor tud a szájában kerülni, ha izommunkát végez. Ez elkerülhetetlenül szükséges a csecsemő álkapcsának megfelelő fejlődéséhez. A tejben lévő tejcukorból (laktózból) a szájban lévő mikroorganizmusok hatására keletkező tejsav tönkreteszi a tejfogak zománcrétegét és fogszuvasodáshoz vezet. Ezért is lényeges, hogy ha cumisüvegből is kell táplálnotok a picit, akkor lehetőleg olyat válasszatok, aminek etetőcumija csak a baba erőteljes szívására nyílik meg.

AZ ELSŐ CUMISÜVEG

Szoptatás és cumisüveg

Szopás közben a baba két-háromszorosára nyújtja a bimbót és nyelvecskéjének hullámszerű mozgásával a szájpadlására préseli. Ezzel az igen sokszor ismételt mozdulattal, de főleg a szájában lévő vákuummal üríti ki a tejet. A legjobb cumisüvegek etetőcumija rendkívül puha és egyedülállóan nyúlékony, 100% szilikon anyagú, ami hasonló módon meg tud nyújtani a baba etetéskor, mint a bimbódat szopáskor. Ez csak hasonló lehet, de soha nem teljesen olyan, mint amikor szopik a kicsi!

Műanyag vagy üveg cumisüveg a jobb?

Ezt minden családnak magának kell eldöntenie, a műanyag kontra üveg előnyeinek és hátrányainak mérlegelésével.

Műanyag cumisüveg

Előnye: könnyű, erős, törhetetlen, sokféle méretben kapható belőle és olcsóbb.
Hátránya: nem olyan tartós, mint az üveg és elszíneződhet, opálossá válhat.

Üveg cumisüveg

Előnye: tartós, könnyen tisztítható, jól bírja a magas hőfokon való sterilizálást.
Hátránya: nehezebb, törékeny és drágább.

AZ ELSŐ CUMISÜVEG Vásárlásnál még figyelj arra, hogy:

A Lansinoh cumisüvegek minden fent leírt feltételnek megfelelnek.

A babáknak cumisüveges etetésnél is szükségük van a szülőkkel, nagyszülőkkel való fizikai és szellemi kapcsolattartásra.


Soha ne feledd, hogy a baba 6-7 hónapos koráig, az anyatejen kívül, nincs szüksége semmilyen enni- és innivalóra. A szoptatás a legjobb és kielégíti a baba minden igényét, ezért lehetőleg ne használj cumisüveget babád 7 hónapos koráig.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink