Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

ÓVD A BABÁD CSÍPŐJÉT!


Jó, ha tudod! Minden 6 csecsemő közül 1-nek enyhe mértékű csípő diszpláziája, azaz csípőlazasága van. Közülük 2-3-nak kezelésre is szüksége lesz. Ez azért van, mert a méhen belül az anyai hormonok segítik a babát, hogy izületei lazák legyenek és ne sérüljenek a szülésnél.
Szerencsére a legtöbb laza csípő természetes módon megszilárdul és megfelelően fejlődik. Hajlamosító tényező, ha elsőszülött a baba, főleg, ha kislány, mert náluk lazábbak az izületek. Lehet örökletes is és az is hozzájárulhat, ha farfekvéses szüléssel jön világra a kicsi.
Akkor, ha a kezelés a gyermek kétéves kora utánra csúszik, a csípő fájdalmassá válhat, deformálódhat és kacsázó járáshoz is vezethet.
Ronthatja a helyzetet, ha nem megfelelő kiképzésű „csípőbarát” babahordozót használsz.

Óvd a babád csípőjét!

A jó babahordozóban a kicsi combocskái M alakot képezve alátámasztják a térdizületet, ezért a csípőizületre ható erők, vagyis a terhelés minimális lesz. Mivel a lábak oldalra széttártak és alátámasztottak a csípő stabilabb helyzetben van.

Óvd a babád csípőjét!

A nem megfelelő babahordozóban a comb nem támasztja alá a térdizületet. A rá gyakorolt erők, azaz a terhelés akár 10-szerese lehet, mint a jó babahordozóban. Gyakori, hosszabb idejű használat esetén fájdalom jelentkezhet és még esetleges csípőficam kialakulását is előidézheti.


A jó babahordozó egyenletesen osztja el babád súlyát a testeden és kényelmes mindkettőtöknek. A pici esetében nagyon fontos, hogy gerincoszlopát tehermentesítse. Csak akkor használd a babahordozót kifelé ültető pozícióban, ha már azt a kicsi igényli. A szembe ültetési testhelyzetben gyermeked hozzád tud bújni, ezért biztonságba érzi magát és nem ijed meg.
Tehát ha babahordozót vásárolsz ne felejtsd el a legegészségesebb testhelyzet kicsid számára, ha combjai oldalra megtámasztva szétterülnek a babahordozóban, miközben a csípője és a térde hajlítva van. Ezt a testhelyzetet béka vagy zsoké pozíciónak is nevezik. Elismerten „csípőbarát” babahordozó használata mindig ajánlott. Akkor, ha biztosan csípőbarát babahordozót akarsz vásárolni, akkor keress olyat, amin nemzetközi szakintézmény ajánlását is megtalálod.

Óvd a babád csípőjét!TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink