Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

NYUGALOMBAN, BIZTONSÁGBAN


NYUGALOMBAN, BIZTONSÁGBAN

A babák egészséges testi-lelki fejlődéséhez a nélkülözhetetlen egészséges táplálásnál is fontosabb a harmonikus, önmagával és a világgal békességben élő édesanya, a „harmo mama”.
A Magyar Gyermekorvosok Társasága megkérdezte 6-12 hónapos csecsemők édesanyját arról, hogy sikeresnek értékelik e babájuk szoptatását. A már nem szoptató anyák egyharmada bűntudatot érzett, mert nem tudott olyan hosszan szoptatni ameddig szeretett volna. Minden ötödik mama nyomasztónak érezte környezete szoptatással kapcsolatos elvárásait.
Szülésznőként is kérem az anyukákat, ha bizonytalanok, szoronganak, kérjék védőnő, gyermekorvos, szoptatási tanácsadó segítségét. Sok mama számára a kisbaba táplálásának kérdései komoly teljesítményszorongást jelentenek. A mai kor édesanyáinak számos elvárásnak kell megfelelniük, ennek ellenére az anyák saját maguktól gyakran a tökéletességet várják el.
Hazánkban a szakmai ajánlások szerint a csecsemőket lehetőleg 1 éves koráig szoptassák, természetesen nem kizárólagosan. Ehhez képest a 6-12 hónapos magyar babák 58%-át már nem szoptatják. „Az édesanyák jelentős részénél a pszichés nyugalom az alapfeltétele annak, hogy legyen elegendő teje. Az ő esetükben a szoptatás kudarcának leggyakoribb oka a teljesítményszorongás” állítja Dr Kovács Dóra pszichiáter. A köztudatba beívódott a „szoptatási kudarc” jelenség, miszerint aki nem szoptat az rossz anya! Az egy éves korig nem szoptató anyák 55%-a szerint nem igaz, hogy mindenki tud tartósan szoptatni, mégis azt állítják, hogy „a jó anya ameddig tud, szoptat”. Sokszor okoz problémát, hogy különböző szoptatási tanácsot kapnak ugyanarra a kérdésükre a gyermekorvostól, védőnőtől vagy a barátnőtől. Hidd el, hogy nem csak az igaz, hogy nincs két egyforma ember, hanem az is, hogy minden baba önálló személyiség és másként szopik. Nincsenek mindenkire egyformán igaz, kőbe vésett szoptatási szabályok.
Sokkal eredményesebbek és nyugodtabbak lesztek, ha az ismeretszerzés mellett a szoptatás és csecsemőtáplálás gyönyörű és felejthetetlen időszakában is hagyjátok érvényesülni anyai ösztönötöket.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink