Facebook

Webshop
Nézz körül!
6 HÓNAPOS KORIG

6 HÓNAPOS KORIG

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN


LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

A leggyakoribb tévhiteket az anyatej mennyiségével kapcsolatban tapasztalhatjuk. Amikor megszületik a babád bizony az sem jár azzal együtt, hogy sikeres mellre helyezés után megnyitod a „tejcsárádát” és az első napokban már biztosan mérhető mennyiséget tud szopni.
Hazánkban az anyukák általában a szülés utáni 3. napon már hazamehetnek, és akkor elkezdődhet a „harc” az aggodalmaskodó családtagokkal, akik arra akarják presszionálni, hogy etesse meg tápszerrel a picit, mert egyébként kiszárad. Anya legyen a talpán, aki ilyenkor kitart és gyakran mellre helyezi babáját és lehetőleg annyi időre amíg a pici igényli. Ez bizony lehet akár egy óra hossza is, ami ellen már nem csak a család tiltakozik, hanem az egészségügyi szakemberek régi elvet képviselő csoportja is.
Próbálj kitartani, mert a tejtermelés a kereslet-kínálat elvén működik biztonságosan. Ez azt jelenti, hogy minél többet szopik a csecsemőd annál több tejed termelődik. Fontos, hogy ha lehet a szoptatást már a szülőágyon kezdd el, mert ilyenkor a legerősebb az ősi szopási reflex, amivel babád hozzájut a csodás előtej néhány cseppjéhez.

Előtejről/kolosztrumról jó tudni

Megjelenhet a mellbimbódon már a várandós időszak második felében. Sokszor hallhatod, hogy ha nincs a szülés előtt előtejed, akkor majd kevés tejed lesz. No, ebből egy szó sem igaz!
Az előtej rendkívül koncentrált táplálék, ami sok ellenanyagot is tartalmaz, ezért az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” nevezi ezt a tökéletes táplálékot. Néhány cseppje kielégíti picid minden igényét.
A kolosztrumnak hashajtó hatása is van, ami segíti az első zöldes-fekete kátrányszerű széklet kiürülését a babánál, amivel csökkenhet az élettani sárgaság gyakorisága is.

Az első mellre helyezés

Szopáskor újszülöttednek meg kell tanulni a szopást, a nyelést és a légzést összehangolni. Ilyenkor még nem történik meg a tejbelövellés, ezért a melled, a bimbód és a bimbóudvarod is puhább, ami miatt könnyebben tud a pici „rácsatlakozni” és szopó mozgásokat végezni.

A korai és gyakori szoptatás anyai előnyei

Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a mamáknak, akik szülés után minél hamarabb és utána is gyakran szoptattak kevesebb problémájuk volt.
Tapasztalni fogod, hogy amikor szopik a babád megerősödik a gyermekágyi váladékod mennyisége. Ez azért van, mert vérkeringésedbe szoptatás közben oxitocin hormon kerül, ami fokozza méhed összehúzódását. A gyermekágyi váladék ürülése és a méh minél gyorsabb összehúzódása számodra rendkívül előnyös dolog.
Fontos, hogy gyakori szoptatás mellett egyenletesebb, kevésbé intenzív és fájdalmas lehet a tejbelövellés.

Szoptatást utánzó cumisüvegek?

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Olvashatjuk reklámokban a fenti tulajdonságot, ami nem felel meg az igazságnak. A baba szopáskor 2-3-szorosára nyújtja a bimbód, összepréseli és hullámszerű nyelvmozgással, valamint a szájában lévő vákuummal üríti ki a melled. Abban az esetben, ha cumisüveg vásárlása mellett döntesz, húzgáld, nyomkodd meg a cumiját, hogy puha, nyúlékony, jól összenyomható-e. Bátran állíthatjuk, hogy az ilyen etetőcumival rendelkező cumisüvegek szívási technikája sem azonos a szopáséval. Abban az esetben, ha az orvos pótlást rendel, akkor azt szoptatásbarát eszközzel add lehetőleg a picinek, ami nem akadályozza a szoptatás mielőbbi megkezdését vagy folytatását. Ilyen eszköz használata során a folyadék elfogyasztásához a babának nem kell szopómozgást végeznie, így veleszületett szopási készsége és technikája megmarad.
LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN Ilyen eszközök a Svéd itatópohár, a Spilly Spoon gyógyszeradagoló kanál és a Szoptanít készülék. Egész szoptatási időszak alatt használhatók, ha valami miatt akadályozott a szoptatás. Lehetővé teszi a cumisüveg elkerülését és az esetleges cumizavar kialakulását. A cumizavart úgy veszed észre, hogy babád másként szopik, beveszi melled a szájába majd elengedi. Majd amikor újra ráteszed, próbálja szívni, de elengedi, mert nem tudja mélyen behúzni a bimbót, ahogy a kemény merev cumit sem, ezért nyugtalanná válik és sírni kezd. Mindenképpen kevesebb tejet szopik, mint előtte, de az is előfordul, hogy számodra válik fájdalmassá a szoptatás babád megváltozott szopási technikája miatt.

Kerüld, amennyire csak lehet a cumizavar kialakulását, hogy minél tovább tudd a legtermészetesebbet és a legjobbat, az anyatejet adni kicsinyednek.

A szoptatásban nincsenek minden édesanyára igaz és érvényes szabályok. A mamáknak akár teljesen más módon alakul minden gyermekük szoptatása.
A babáknak az alapvető személyiségjegyei már közvetlenül születésük után megfigyelhetők. Tudnod kell, hogy nem csak gyermeked, hanem egy új egyéniség is születik! Kicsid lehet aktív, sokat mozgó, de nyugodt, passzív, akaratos, elbűvölő vagy alkalmazkodó természetű már újszülött korában is. Figyeld meg babádat, mert már észlelheted alapvető tulajdonságait, amik egy életen keresztül jellemzők lesznek rá.

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Ezek a személyiségjegyek a picik szopásakor is jelentkeznek, ezért minden baba másként szopik. Fogadd el gyermeked alapvető tulajdonságait, mert azokat nem tudod megváltoztatni. Bízz magadban, hallgass csodás anyai ösztönödre és tegyél meg mindent a szoptatás sikeréért!
Emberöltők óta léteznek tévhitek a szoptatás témakörében is. A legfontosabbak közül néhányat alább megosztok veled, hogy ne zavarja meg szoptatásodat!

Edzd a melled

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

A várandós időszak alatt hallhatod idősebb családtagjaidtól, hogyan készítsd fel a bimbód, hogy ne sérüljön a szoptatás megkezdésekor. A módszer az, hogy durva frottír törölközővel dörzsöld a bimbód. Ezt a tanácsot kérlek, ne fogadd meg! Bimbód dörzsölésével nem csak sérülést, fájdalmat okozhatsz, de koraszülést is beindíthatsz, mert hatására oxitocin hormon kerül a véráramba, ami méhösszehúzódásokat okoz.
Várandósan arra érdemes figyelned, hogy ha száraznak érzed a bimbód, akkor kend be 100%-ban tiszta HPA lanolinnal. Az ilyen krém hidratálja, puhává és rugalmassá teszi a bimbód, ami miatt kevésbé lesz sérülékeny. A már ebben az időszakban száraz, nem nyúlékony bimbó sokkal sérülékenyebb lesz, ezért gyorsabban kipirosodhat, berepedhet, már akár az első szoptatások során is!

Nem érdemes a szülőágyon szoptatnod

Ezt a téves tanácsot azzal indokolják, hogy még ilyenkor nincs tejed és csak feláztatja a bimbód picid korai mellre helyezése.
Az ilyen helytelen okoskodást ne fogadd meg! Már a várandóság alatt is sokszor megjelenik az előtej. A szülés után minél korábban megkezdett szopás óriási löketet ad azoknak a hormonoknak a kiválasztásához melyek a tejtermelésért felelősek. Az ilyenkor termelődő előtej mennyisége csak cseppecske, de ennek magas kalória, zsír és főleg immunanyag tartalma van. A megszületés utáni egy- két órában a baba még éber, kész az első szopásra. Ez után az éber időszak után a pici több órás mély alvásba merül, hogy kipihenje a hosszú út fáradalmait.

A korai szoptatásnak rád nézve is jó hatásai vannak:

Kicsi a melled, kevés lesz a tejed

A mell formáját és méretét a genetikai adottságokon kívül a zsírszövet adja és a kötőszövet minősége határozza meg. Az anyatej mennyisége és a mellméret között nincs közvetlen összefüggés. Lehet a melled óriási, ha nincs elegendő tejtermelő mirigyed nem tudsz tartósan, kizárólagosan szoptatni. Amennyiben mirigyállományod rendben van kis mellméreted mellett is, de főleg, ha elhiszed, akkor lesz babádnak elegendő tejed!

Nem kell fejned, ha nem lehetsz együtt a babáddal

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Vannak olyan helyzetek, melyek nem teszik lehetővé, hogy szoptasd kicsidet. Ilyen lehet, ha a babád beteg, koraszülött, vagy ha Te őrzőszobában vagy, ahová nem vihetik hozzád a picit. Ilyenkor bizony elengedhetetlen a fejés! Akkor, ha tartós fejésre kell berendezkedned különösen fontos, hogy hatékony mellszívóval fejj. Kevesebb, mint fele idő alatt több tejet tudsz dupla elektromos mellszívóval nyerni mintha egyes mellszívót használsz. Kérlek, ne idegenkedj a kétfejű mellszívótól, mert a fejésre fordított idő és a rendszeresség alapvető faktorok az anyatej szoptatás nélküli fenntartásában! Akkor, ha nem üríted a tejet, akkor mellgyulladás kialakulását, illetve a tej elapadását veszélyezteted. Ami a legfontosabb, hogy a lefejt kincset érő tejedet is megkapja a baba akkor, ha már etethető!

A család támogatása nagyon fontos a szoptatás sikeréhez. Ne hidd el még édesanyádnak sem, hogy ha ő nem tudott téged szoptatni azért neked sem fog menni!

Öröklődik a kevés tej?

Beszélgess a mamáddal, mert néhány évtizeddel ezelőtt még olyan szokások voltak, amik a tartós szoptatást nem, hogy segítették, hanem nehezítették.
Ezek már a szülészeten is tapasztalhatók voltak:

Az előző generációknál nem a genetika játszott fő szerepet a sikertelenségben, hanem a rossz szakmai gyakorlat és az édesanyák önbizalomhiánya.
Kérlek bízz magadban, figyeld babádat, próbálj pihenni és sikeres lesz a szoptatás. Költözz be babáddal az ágyba, kérd meg családodat, hogy végezzenek el minden háztartási munkát. Fókuszálj kettőtökre, egyél, amit szeretsz, de az jó minőségű tápláló étel legyen. Ne izgasd fel magad minden apróságon.

Az anyatej nem oltja a babák szomját, ezért itatni kell őket?!

Ez bizony nincs így, mert az anyatej az a legcsodálatosabb táplálék, ami a pici szomjúságát és éhségét is oltja.
Ez azért van így, mert a szoptatás elején melledből először a szomjoltó első tej ürül, ami tejcukorban gazdagabb, de zsírban szegényebb, több benne a víz, ezért oltja a pici szomját.
A szoptatás végén a zsírdús hátsó tej ürül, amire szintén nagy szüksége van babádnak. Ettől a zsírdús, tápláló hátsó tejtől hízik, gyarapodik megfelelően. Az anyatej zsírtartalma 1-12% között ingadozik, ami kalóriában, tápértékben óriási különbséget jelent. A baba, ha csak szomjas, mert melege van vagy esetleg lázas, nem fog tartósan szopni, mert csak a szomjoltó első tejhez akar hozzájutni.
A kizárólag szoptatott babáknak nincs szükségük más folyadékra, így teára, de vízre sem. Hozzátáplálásnál különösen, ha szilárd ételt is adsz és meleg van, kínáld meg babádat vízzel. Ilyenkor már valószínűleg el fogja fogadni. Ne lepődj meg, ha nem így tesz, hanem matatni kezd a melled körül, hogy hozzájuthasson a cicidhez és szopással oltsa szomját. Bízz babádban és magadban, anyai megfigyelésedben, mert te tudod legjobban mi kell a kicsidnek.

Fejésre az ég világon semmi szükség?!

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Ez egy ideális alaphelyzet, amit az élet gyakran felülír. Akkor, ha kevés a tejed a problémát első sorban gyakoribb szoptatással próbáld megoldani.
A fejés hasznos, sőt elengedhetetlen, ha távol vagy babádtól, gyógyszert kell szedned, ami mellett nem szoptathatsz. Szintén fejni kell, ha pang a tej, nem ürül megfelelően, hogy ne alakuljon ki mellgyulladás. Sajnos az is előfordul, hogy beteg, gyenge a baba és ezért átmenetileg nem szoptathat az édesanya. Ilyenkor van a babának legnagyobb szüksége az anyatejre, amit lehet, hogy csak cseppenként vagy szondás táplálással tudnak neki odaadni a kórházban. Az anyatejes táplálással pici, esendő gyermeked hozzájut a te immunanyagaidhoz, amik úgy védik őt, mint egy megelőző oltás, vagy antibiotikum.
Fejni többféle módon lehet. Ami fontos, hogy ne „tépje” a mellbimbód, kíméletes és hatékony legyen, ne erővel történjen. A kézi fejés eleinte nagy türelmet és gyakorlást igényel. Kézi vagy elektromos mellszívóval gyorsabban lehet látványos eredményt elérni. A tejleadó reflex kiváltása nélkül nincs tejleadás, fejés esetén sem. Javaslom válassz olyan mellszívót, aminek van stimuláló tejleadó reflexet kiváltó fázisa is.
Két szoptatás között, ha nagyot alszik a baba és nem szeretnéd felébreszteni, de a melled már nagyon feszül csak annyit fejj, hogy a rossz érzésed megszűnjön. Akkor, ha alaposan kiüríted fejéssel a melled és babád pár perc múlva felébred, bizony nagyon meg kell küzdenie azért, hogy jóllakjon.
Az élet itala az anyatej, kérlek add minél tovább kicsidnek!

A szoptatás csodájáról sokat olvashatsz arról kevesebbet, hogy lehetnek átmeneti gondok, nehézségek is.

A bimbóvédő ártalmas?!

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Gyakran halljuk azt a kijelentést, hogy a bimbóvédő ártalmas és a hozzáfűzött kommentet is, hogy ha bimbóvédőt használsz, megbuktál a természetes táplálás „tananyagból” és nem bizonyítod azt, hogy jó anya vagy. Ebből persze egy szó sem igaz! A legjobb döntést akkor hozod, ha bízol magadban és harmonikus, békés anya maradsz, aki sikeresen szoptat, úgy ahogy tud, ha szükséges bimbóvédővel.
A bimbóvédő úgy tapad rá a melledre, mint egy jó szilikon úszósapka a fejedre. Az eszköz segíthet, ha a babád többszöri próbálkozás után sem tud melledre tapadni.
A bimbóvédő a szoptatás támogatásának hatékony eszköze lehet, amikor az alábbiak közül egy, vagy több szoptatási nehézséget tapasztalsz:

Javaslatok praktikák a bimbóvédő felhelyezéséhez:

Milyen a jó bimbóvédő?

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Vékony, puha szilikonból készült és felső széle pillangó alakú, hogy picid orra a melledhez érjen, ne a szilikonhoz. Fontos, hogy kisbabád a te illatodat érezze. Olyan méretűt válassz, ami a mellbimbódnak megfelelő, ne szoruljon bele, de ne is lötyögjön benne, mert akkor a baba nem tud megfelelő vákuumot képezni és sok levegőt is nyel.
Az édesanyák gyakran panaszolják, hogy bimbóvédővel történő szoptatásnál Síva Isten feleségéhez kellene hasonlítaniuk, mert három-négy kézre lenne szükségük. Ezt a gondot orvosolhatod 100% tiszta HPA Lanolin használatával, mert így nem csúszkál, esik le a bimbóvédő, amitől te és babád is izgatott, dühös leszel.
Nagyon hasznos, ha a bimbóvédőnek van saját tokja, amibe higiénikusan tudod tárolni és szállítani is.
A megfelelő indokkal használt bimbóvédő jó barát és nem ellenség, megoldást jelent számodra, hogy addig is folytatni tudd a szoptatást, amíg a mellre helyezési, tapadási, illetve bőrproblémák beazonosítására és megoldására sor kerül. Az eszközt csak addig használd, amíg ezek a nehézségek megszűnnek.
A bimbóvédőt szoptatási szakember felügyelete mellett használd. Amennyiben az anyatej csökkenését tapasztalod, akkor hatékony mellszívóval történő, rendszeres fejéssel növelheted az anyatej mennyiségét.

Ne csüggedj amint a probléma megoldódik, babád nagy valószínűséggel melledből is képes lesz szopni.

A csecsemők főleg sírással tudják jelezni, ha éhesek, fáradtak, fáj a pocakjuk, tele a pelusuk, fáznak vagy melegük van, de azt is, ha egy kis szeretgetésre, kényeztetésre vágynak.

Sokat sír a babám, mert nem szopik eleget

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Sokat sír a baba. Mire gondol ilyekor elsősorban az anya? Természetesen arra, hogy éhes a csecsemője. Valóban gyakran ez az igazság, hiszen az anyatejet a baba hamarabb meg tudja emészteni, mint azt feltételeznénk. Vizsgálatokkal igazolták, hogy bizonyos mennyiségű anyatej emésztéséhez másfél órára van szükség, míg ugyanennyi tápszer esetében ez négy és fél óra. Ezekből a tényekből ne vonj le téves következtetéseket az anyatej értékét illetően, hanem ha szükséges szoptasd meg a babát akár másfél-két óránként is. Nem az a cél, hogy picid ne sírjon hanem hogy egészségesen fejlődjön. Napok, hetek elteltével a baba úgyis egyre erősebb lesz és többet szopik, ezért nőni fog az etetések közötti időszakok hossza.
Figyeld meg babád sírását, mert a sírástípusok általában elkülöníthetők. Más a sírása, ha üres vagy fáj a pocakja, kaki van a pelenkában vagy a mami közelségére vágyik. A csecsemők közel 20%-a nehezebben alkalmazkodik a méhen kívüli élethez és sokat bömbölnek, ők a „több felnőttes” babák, akik mindig kézben akarnak lenni.
Kevesebbet fog sírni, ha:

Téves az aggodalmad a szopott tej mennyiségével kapcsolatban, ha jól fejlődik a kicsid, ha napi 6-8 nedves pelenkája van, fénylő a szeme, figyelmes, jó a bőrszíne és havonta körülbelül fél kilót hízik!
Kérlek ne feledd, hogy te vagy a legfontosabb személy babád életében. Az első hetekben előfordulhat, hogy bizonytalan vagy, nem tudod értelmezni jelzéseit. Tanácstalanságodat még fokozhatja az is, hogy sokszor ellentmondó tanácsokat kapsz, néha az egészségügyi dolgozóktól is. Azt fogadd meg, amit a legjobbnak tartasz, de ha úgy látod nem válik be, bátran változtass.

Beteg a babám, mert gyakran bukik

Tudod-e, hogy ez lehet téves aggodalom is, mert az újszülöttek bélrendszerének mozgása még éretlen, ezért kicsit másként működik, mint a felnőtteké? Gyomrocskájának izomzata még nem elég erős ahhoz, hogy a táplálékot kizárólag a bél irányába mozgassa. A nyelőcső és a gyomor közötti záróizom se működik tökéletesen, így még az anyatej is akadálytalanul feljuthat a gyomorból. Miközben a pici egy kiadós böfit hallat, nem csak a levegő távozik a gyomrából, hanem több-kevesebb anyatej is. A babák pici gyomrukhoz képest rendkívül sokat esznek.
Abban az esetben, ha pici babád hangulata, általános állapota jó és testsúlya is gyarapszik, valószínűleg nincs okod aggodalomra még akkor sem, ha gyakran bukik!

Segítő tippek sokat bukó babákhoz:

A speciális fektetési módot segítheti a ClevaMama reflux elleni pozícionáló, mert babád biztonságos helyzetben marad anélkül, hogy korlátoznád szabad mozgásában. A fejnél megemelt forma miatt segít megelőzni a bukás, a reflux, a bélgörcs és az orrdugulás okozta kellemetlenségeket.

LEGGYAKORIBB TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A SZOPTATÁSBAN

Az anyai és apai megfigyelés, ráérzés pótolhatatlanságára hívom fel figyelmeteket. Te és párod vagytok az igazi szakértők babátokat illetően, ezért bízzatok magatokban, anyai és apai ösztönötökben!

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink