Facebook

Webshop
Nézz körül!
VÁRANDÓSSÁG

VÁRANDÓSSÁG

VÉDŐOLTÁSOK A MAMA ÉS BABA EGÉSZSÉGÉÉRT


Immunizációs alapelvek várandósság és szoptatás alatt

A fiatal felnőttek fogékonyak lehetnek olyan fertőzésekre, ami ellen gyermekkorban védőoltást kaptak vagy nem kaptak, de olyan szerencsések voltak, hogy oltás nélkül sem kapták el a betegséget.
A várandós anyára, magzati fejlődésre és az újszülöttre is veszélyes fertőzések jelentős része védőoltással megelőzhető lenne még a fogantatás előtt, sőt bizonyos esetekben utána is.
Felnőttkorban a gyermekkori fertőzések súlyosabb formában, szövődménnyel zajlanak, emellett a terhesség az immunológiai állóképesség csökkenésével járó állapot.

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA

1) Igen, ha szükséges
2) Igen, ha szükséges – beadása után 4 hétig nem javasolt a teherbeesés
3) Igen, a 27-36 hét között, ha a járványügyi helyzet indokolja
4) Igen, ha szükséges, a fogékony édesanyát a szülés után mielőbb javasolt oltani
5) Igen, ha nem kapott korábban, akkor a szülés után azonnal


Lassan egy évtizede érvényes állásfoglalás van közvetlenül terhesség előtt, alatt vagy a szoptatás időszakában alkalmazott védőoltási gyakorlatról. A várandósság alatt adott védőoltások segítenek abban, hogy megvédjenek téged és így a benned fejlődő babádat is a súlyos fertőzésektől. Az anyai ellenanyagok a méhlepényen át a magzat vérkeringésébe kerülnek, ami újszülött korban is, a még fejletlen immunrendszerű gyermeked számára a legbiztosabb oltalom a fertőzések ellen.

Várandósság és a védőoltások

A várandósság előtt

Ideális esetben már a várandósság előtt – családtervezési szakember, háziorvos vagy védőoltási tanácsadó segítségével - meg kell győződni arról, hogy a leendő édesanya oltási státusza naprakész. A várandósság alatt túl azon, hogy a bárányhimlő fertőzés rád és a babára nézve is igen veszélyes lehet, a rubeola fertőzés súlyos magzat fejlődési rendellenességet okoz. A családtervezés időszakában érdemes ellenőriztetni a bárányhimlő és a rubeola védettséget. Vérből ki lehet mutatni azokat az ellenanyagokat (antitesteket), amelyek fertőzés ellen megvédenek (szerológiai vizsgálat). Ha nem vagy biztos benne, hogy voltál bárányhimlős gyerekkorodban, illetve, ha oltást kaptál bárányhimlő és rubeola ellen, de betegségre nem emlékszel, a vizsgálat erősen javasolt. Amennyiben szükséges, nem vagy védett, még a fogantatás előtt védőoltást be kell adatni. Mindkét védőoltás élő, gyengített vírust tartalmaz, ezért beadása után 4 hétig nem javasolt a teherbeesés. Ráadásul a bárányhimlő elleni oltás kétszer szükséges, 4 hetes különbséggel. Szerencsére, ha mind a kétféle oltást meg kell kapnod, az történhet egy napon.
Ha 1985 után születtél már kaptál májgyulladás (Hepatitis B vírus) elleni oltást. Ha oltott vagy, ha nem, mivel a vírust hordozó anya szüléskor megfertőzheti a kisbabáját, a várandósság előtt vagy közben kötelezően ellenőrzik nem vagy-e vírushordozó. A kisbabádat, ha szükséges, születés után azonnal védőoltással lehet védeni.

A várandósság alatt

Influenza
A várandósok influenza elleni oltása biztonságos és nagyon fontos. Ha várandósan elkapod az influenzát, nagyobb a kockázata annak, hogy a betegségnek súlyos szövődményei lesznek, és kórházi kezelésre szorulsz. A várandósok csak inaktivált (elölt kórokozót tartalmazó) vakcinát kaphatnak. Magyarországon a gyermekvállalást tervező és a várandós nők térítésmentesen kapják meg az oltást háziorvosuktól. Kérhetsz szélesebb körű védettséget nyújtó influenza elleni vakcinát is, de az térítésköteles.

Tetanusz, diftéria és szamárköhögés (Tdap)
A várandósoknak különösen, de egyébként minden felnőttnek védettséggel kellene rendelkezni tetanusz, diftéria (torokgyík) és szamárköhögés (Tdap) ellen. A szamárköhögés újszülöttekre, fiatal csecsemőkre igen veszélyes betegség, és a babák csak 4-5 hónapos korukra lesznek védettek a kötelező oltások után. Számos országban a szamárköhögés járványügyi helyzete indokolja, hogy a kismamák a várandósság ideje alatt (27 és 36 hét között) kapják meg a Tdap oltásukat, így a méhlepényen keresztül védettséget adnak az újszülöttnek. Magyarországon jelenleg a szamárköhögés esetek alacsony száma miatt erre nincs még szükség. A fertőzést a felnőttek közvetíthetik, akik már régen kaptak védőoltást. A védelmet a várandósság előtt vagy után beadott oltással tudod biztosítani, úgy, hogy a baba környezetében veled együtt a többi családtagot is beoltják.

Hepatitis A
Az étellel, ivóvízzel terjedő fertőző vírusos májgyulladás elleni vakcina elölt vírust tartalmaz. Mivel a betegség várandósokra veszélyes, járványhelyzetben akár terhesség alatt is adható. Érdemes a családtervezéskor ezt az oltást is megkapni. Későbbiekben is hasznos a védettség hazánkban is, vagy utazáskor.

Hepatitis B
Ha 1985 után születtél, már kaptál két adag Hepatitis B okozta májfertőzés elleni oltást. Ez a vakcina azonban sajnos néhány embernél nem vált ki immunválaszt, így továbbra is fogékonyak maradhatnak erre a betegségre. Mivel a vírust hordozó anya szüléskor megfertőzheti a kisbabáját, nagyon fontos tudni, hogy védett vagy-e Hepatitis B ellen. A várandósság 16. hetében megmérik az ellenanyag szintjét, és ha nem vagy védett, a kisbabád születés után azonnal védőoltást kap majd Hepatitis B ellen.

Meningococcus
Az agyhártyagyulladás elleni vakcinákra várandósok esetében kevés adat áll rendelkezésre. Beadása akkor ajánlott, ha járványos területre utazol, vagy a közvetlen környezetedben járvány tört ki.

Pneumococcus
A Pneumococcus baktérium által okozott fertőzés megelőzésére várandósokban csak a poliszacharid pneumococcus elleni vakcinára állnak rendelkezésre adatok. Alkalmazásuk várandósoknál biztonságos, de nem bizonyított, hogy ki tudja védeni a kisbaba fertőzését. A modernebb, konjugált vakcinák hatékonyságát és biztonságosságát még vizsgálják.

HPV
Remélhetőleg rendszeresen jársz nőgyógyászati szűrésre és kaptál már oltást Humán papillóma vírus ellen! A HPV vakcina beadása nem ajánlott várandósoknak, ha éppen a teherbeesés előtt kezdtél neki az oltási sornak, akkor azt a szoptatás alatt kell majd befejezni.

Veszettség
Amennyiben veszettségre gyanús állat mart meg, feltétlenül fordulj orvoshoz! A veszettség fertőzés embereknél minden esetben halállal végződik. Ha a sérülést követően beadják a veszettség elleni védőoltást, még elég idő van arra, ahogy a szervezetedben kialakuljon a védettség mielőtt a vírus elszaporodna és problémát okozna. Természetesen ezt az oltást várandósság alatt is meg kell kapnod!

Utazási vakcinák
Számos védőoltással megelőzhető fertőző betegség, amellyel Magyarországon nem találkozunk, a világ többi részén gyakran előfordul. Ha nemzetközi utazást tervezel, érdemes felkeresni egy nemzetközi oltóközpontot, ahol nemcsak a védőoltásokkal kapcsolatban kapsz tanácsot!

Gyermekkori oltások
A várandósság időszaka alatt használd ki az időt és tájékozódj, hogy a kisbabád milyen kötelező védőoltásokat fog kapni és azok mi ellen nyújtanak számára védettséget. Vannak fertőző betegségek, amelyek ellen létezik védőoltás, de nem lesz kötelező a beadása. Ezekről a védőnő és házi gyermekorvos fog bővebb felvilágosítást adni. Amennyiben (remélhetőleg) úgy döntötök, hogy beadatjátok, ő fogja felírni receptre az oltóanyagot.

Várandósság után/Oltások a szoptatás időszakában

A szülés után alkalmazott rutin oltások biztonságosak az anyára és az újszülöttre nézve. A szoptatás ideje alatt inaktivált és élő, gyengített kórokozót tartalmazó vakcinák is adhatók. Az az édesanya, aki nem kapta meg valamennyi Tdap oltását és nem védett kanyaró, rubeola és mumpsz, valamint bárányhimlő ellen, közvetlenül a szülés után is beoltható. Amennyiben a kismama a várandósság alatt nem kapott influenza elleni oltást, és influenza szezon idején (november és március között) szül, ajánlott a védőoltás beadása a saját és az újszülött védelmében is.

Fészek védelem

Ahhoz, hogy kisbabád védett környezetbe szülessen nemcsak neked, de a többi családtagnak is védettnek kell lenni. Gondolj arra, milyen körültekintően mosol kezet és fertőtlenítesz majd a kicsi körül és megköveteled ezt a többiektől is! Legyen oltva influenza, szamárköhögés ellen az édesapa és a nagyszülők. Nem csak a babának és neked a terhesség alatt jelent ez előnyt és biztonságot, nekik is hasznuk van ebből. Figyelmeztetheted a nagyszülőket, hogy az influenza elleni oltás mellett kérjék a pneumococcus tüdőgyulladás elleni oltást (ezt az oltást fogja majd a baba is kapni). Ha van már gyermeked, mindenképpen oltasd be bárányhimlő elleni oltással, ha még nem szenvedte át a betegséget! És természetesen neki is kell influenza elleni oltást kapnia!

Az itt leírtak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi konzultációt!


Források:
https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/guidelines.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fvaccines%2Fpregnancy%2Fhcp%2Fguidelines.html
https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/index.html
https://assets.publishing.service.gov.uk Green book of immunization-Chapter 11

dr. Kulcsár Andrea

dr. Kulcsár Andrea főorvos
csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási tanácsadó
DPC Kórház, Szt. László Kórház telephely, Védőoltási tanácsadás

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink