Facebook

Webshop
Nézz körül!
VÁRANDÓSSÁG

VÁRANDÓSSÁG

VÁRANDÓSGONDOZÁS


Mit is jelent a várandósgondozás?

A várandósgondozás célja: a várandós anya egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének és egészségesen történő megszületésének elősegítése. Fontos a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, illetve mielőbb történő felismerése. A szülésre az újszülött korai kötődésére, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítés is a várandósgondozás része.
Miután orvosod egyértelműen megállapította méhen belüli élő várandósságod tényét (és erről igazolást is adott), onnantól kezdve egészen a szülésig tart a gondozás időszaka. Ez idő alatt a szülész-nőgyógyászod figyelemmel kíséri a magzatod fejlődését, elvégzi a szükséges szűrővizsgálatokat, felderíti a lehetséges rizikófaktorokat. Nagyon fontos a közted és orvosod közti bizalmi kapcsolat, hiszen életed legfontosabb időszakát éled. A cél az, hogy nyugalomban, biztonsággal hord ki magzatod, és pozitív szülésélménnyel érhessetek haza otthonotokba. Ezért rendkívül fontos, hogy számodra megfelelő szakember mellett dönts.

Mi alapján válassz orvost?

A szülész-nőgyógyászt (vagy szülésznőt), aki a várandósgondozást irányítja, annak felelős személye, szabadon választhatod meg. Gondold át, hogy milyen szempont a legfontosabb számodra. Egy adott kórház szülészeti osztálya vagy az orvos, illetve szülésznő személye. Amennyiben a kórházat választod meg elsőként, akkor általában azok közül a szakemberek közül választhatsz, akik azon a szülészeten dolgoznak. Akkor, ha egy szülész-nőgyógyász szakorvos/szülésznő személyéhez ragaszkodsz, abba a kórházba kell menned, ahol ő dolgozik.
Abban az esetben, ha nincs olyan ismerős orvos/szülésznő, akiben megbíznál, érdemes kikérni nemrég szült barátok, ismerősök véleményét, megtudni, hogy milyen tapasztalata volt a szakemberekkel vagy intézményekkel kapcsolatban. Segíthet, ha megkérdezed a védőnő véleményét is, hogy könnyebben dönthess arról, kire bízod majd magad és magzatodat a következő 9 hónapban. Fontold meg, milyen szempontok fontosak számodra. Nagy tapasztalattal rendelkező, kedves, hagyományos módszerekkel, vagy a legmodernebbekkel dolgozó egészségügyi szakemberrel szeretnéd megosztani életednek ezt a csodás időszakát. Idősebb vagy fiatalabb életkorú orvossal, szülésznővel éreznéd magad nagyobb biztonságban. Férfi vagy nő legyen a szülész-nőgyógyász szakorvos. A természetes folyamatok híve legyen, aki szinte teljesen átadja neked a döntések lehetőségét, vagy inkább olyan, akinek tudására szívesen hagyatkoznál, és teljes mértékben rábízod a fontos döntéseket. Alaposan tájékozódj a lehetőségekről, hiszen nem mindegy, milyen körülmények között és élményekkel éled át várandósságodat és a szülést.

Kik végzik a várandósgondozást?

Szülész-nőgyógyász szakorvos
A gondozást végző szülész-nőgyógyász szakorvos, olyan felelős személy, aki a rizikó besorolást követően a várandósgondozásodat, a szakellátás keretében végzi.

Trimeszterenként, tehát 3 havonta legalább egy alkalommal fel kell keresned őt.
2014. júliusa óta, megváltozott a várandós nők gondozásának törvényi szabályozása. A védőnők szakértelmére alapozott rendszerben a szakorvosok mellett a szülésznők is végezhetnek gondozást. A szülésznők csak várhatóan problémamentesen zajló várandósok gondozása esetén lehetnek felelős személyek. A magas rizikócsoportba sorolt anyák gondozása továbbra is szakorvos feladata marad!

Szükséges, hogy az alábbi, néhány nem annyira közismert fogalmat pontosan megértsd!

A várandóssági rizikó besorolás: az a kockázatelemzési folyamat, melynek során a szülész-nőgyógyász szakorvos besorol magas vagy alacsony rizikó faktor valamelyikébe.
Alacsony rizikójú a várandósságod, ha: családi, környezeti vagy termékenységi és nem első várandósság esetén, előző várandósságodra vonatkozó előzményekben nincs olyan tényező, ami szakorvosi megítélés szerint saját, vagy magzatod egészségét hátrányosan befolyásolja.
Magas rizikójú a várandósságod: ha annak kimenetelét jelző legfontosabb szülészeti mutatók értékei pl. koraszülés, fejlődési rendellenesség előfordulása stb. az átlag lakossághoz képest várhatóan magasabb eséllyel fordulhat elő.
Mivel a várandósgondozás egy komplex szolgáltatás, ezért a szülész-nőgyógyász, a családorvos, a védőnő, egyéni választásod alapján a szülésznő szoros munkakapcsolatban áll egymással és természetesen veled és pároddal. Céljuk az, hogy emeljék a várandósgondozásod minőségét, biztonságát, óvják egészségedet, segítsék, hogy egészséges kisbabát hozz a világra.
A szülész-nőgyógyász szakorvosok speciális, magas szintű tudása kulcsfontosságú, elengedhetetlen és helyettesíthetetlen a várandósgondozás folyamatában.

Védőnő
A szülész-nőgyógyász szakorvostól megkapod az igazolást arról, hogy magzatod él és méheden belül van, ezzel fel kell keresned a lakóhelyed, vagy tartózkodási helyed szerint területileg illetékes védőnőt, aki gondozásba vesz.

Ennek keretében:

Védőnődet az első gondozásba vételeden kívül, minden trimeszterben legalább egyszer fel kell keresned. Hazánkban a védőnők száz éve megbecsülten és eredményesen végzik munkájukat. Fordulj hozzá bizalommal, mert számíthatsz segítségére!

Háziorvos
Gondozásba vételedet követően:

A háziorvosod legtöbbször már régebbről ismer, ezért jelentős, kihagyhatatlan szerepe van, biztonságos gondozásodban.

Szülésznő
Mit csinálhat a szülésznő?
A várandós azért választ leggyakrabban szülésznőt, mert kérdéseivel, aggodalmaival a várandósság teljes ideje és a szülés alatt is szeretne egy elérhető, türelmes és megalapozott szakmai tudással rendelkező személyhez fordulni, akiben bízik és biztonságot ad jelenléte. Neked kell igényelned, csak te választhatod, hogy szülésznő gondozzon felelős személyként. Erre csak akkor van lehetőséged, ha a várandósságod várhatóan problémamentes lesz és a szülész-nőgyógyász szakorvos alacsony rizikójú várandós csoportba sorolt.
Jó, ha tudod, hogy csak azok a szülésznők vállalhatnak önálló várandósgondozást, akik felsőszintű, OKJ-s vagy főiskola szülésznői végzettséggel rendelkeznek. Ezen kívül az egészségügyi ellátás területén szülésznőként kell dolgoznia, vagy érvényes működési engedéllyel és felelősség biztosítással rendelkező vállalkozó szülésznő is lehet.
Várandósgondozásod bármely szakaszában, ha magas rizikó gyanú merül fel, a szülésznőd köteles téged haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítani, aki átveszi gondozásodat. Abban az esetben, ha a rizikó megszűnik, a gondozást újra folytathatja a szülésznő.

A szülésznő által önállóan végzett vizsgálatok:

Hol fogsz szülni?

Abban az esetben, ha speciális ellátásra szorulsz – pl. betegség, koraszülés vagy fejlődési rendellenesség esetén –, sajnos kevés esélyed marad megválasztani a kórházat, mert ilyenkor olyan intézménybe kell menned, ahol rendelkezésre állnak a magas szintű ellátásodhoz szükséges szakemberek és az orvostechnika legmagasabb fejlettségi szintjén lévő készülékek, eszközök. Tehát mindent felülír, hogy a legnagyobb biztonságban legyél te és gyermeked!

HALADÉKTALANUL ORVOSHOZ KELL FORDULNI

Kérem, ha az alábbiakat észleled, ne késlekedj, sürgősen fordulj orvoshoz, vagy menjetek be a kórházba, ahol szülni fogsz!

Hüvelyi vérzés
Abban az esetben, ha a várandósság első 28 hetében jelentkezik, akkor a terhesség valószínűleg nem stabil, vetélés, koraszülés veszélye állhat fenn. Azonnal le kell feküdni és meg kell szervezni a kórházba szállításod. Erős vérzés esetén, csak mentővel induljatok a kórházba. A 28. várandóssági hét után ugyanez a tennivaló. Véres nyák távozása esetén a szülés körüli időszakban, ha méhösszehúzódást is észlelsz, ez a szülés megindulásának jele lehet.

Erős nem szűnő hasi fájdalom
A lepény korai leválását jelentheti, azonnal mentővel menjetek be a kórházba.

Burokrepedés
Nem indulnak minden esetben azonnal méhösszehúzódások, szülési fájások a burokrepedés után. Mindenképpen be kell menni a kórházba.

Látási zavarok, szikralátás, homályos látás
A várandósság második felében jelentkező terhességi mérgezés vagy magas vérnyomás tünete. Abban az esetben, ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Súlyos folyamatos fejfájás
Nem szűnik meg a várandósság alatt szedhető fejfájás elleni tablettákra. Általában a szem felett vagy mögött érzed, vagy a tarkón. Szintén a terhességi mérgezésnek és a magas vérnyomásnak a tünete lehet. Azonnal orvoshoz kell menni!

ORVOSSAL TÖRTÉNŐ MIELŐBBI MEGBESZÉLÉST IGÉNYEL

Rendszeres, egyre gyakrabban jelentkező és erősödő fájásokat érzel.

Abban az esetben, ha az alábbiakat tapasztalod, vedd fel a kapcsolatot a várandósgondozásod végző felelős személlyel. Akkor, ha szülésznő fogja össze a várandósgondozásod, akkor ő tudja, hogy szakorvoshoz kell irányítania.

Fájdalmas és gyakori vizeletürítés
Húgyúti fertőzés jele lehet. Abban az esetben, ha a panaszod néhány órán át fennmarad, okvetlen menj el orvoshoz.

A kézujjak, az arc és a boka ödémája, duzzanata
A várandósság bármelyik időszakában előfordulhat. Terhességi mérgezés és a magas vérnyomás kapcsolódó tünete lehet. Fordulj orvoshoz, ha a cipődet már nehezen tudod felhúzni és kezed ujjai már reggel is duzzadtak és tűszúráshoz hasonló érzést tapasztalsz.

Láz
Abban az esetben, ha hőmérsékleted 38C fok feletti, még akkor is, ha a kiváltó ok nyilvánvaló, orvoshoz kell fordulni. Lázcsillapításra van szükség és lehet, hogy a láz okát megszüntető kezelést is meg kell kezdeni.

Erős hányás
A hányinger és hányás a várandósság első 14 hetében gyakori. Akkor, ha olyan sokat hánysz, hogy úgy érzed, semmilyen táplálék nem marad meg benned, keressd fel szülész szakorvosodat. A szülés előtti három hónapban, ha többször hánysz, okvetlen orvosi ellátást igényelsz.

Magzatmozgások jelentős csökkenése
A magzatoddal előfordulhat, hogy néhány órára abba hagyja a mozgást, majd újrakezdi. Akkor, ha a várandósság utolsó trimeszterében 10-12 órát nem érzed a magzatmozgást, jelentkezz a várandósgondozást végző felelős személynél.

Test szerte fellépő viszketés
Általában az ok nem komoly, de ha súlyos, orvoshoz kell fordulni, mert májelváltozás is állhat mögötte, besárgulhatsz és ez az állapot már veszélyezteti a magzatod is.
Várandósság alatt az immunrendszer gyengébb, ezért fontos, hogy megelőzd az esetleges betegségeket, fertőzéseket. Fordíts gondot az egyszerű óvintézkedésekre, pl. gyakran moss kezet, ne igyál vagy egyél a családtagok után (főként, ha betegek). Táplálkozz egészségesen, egyél sok vitamindús zöldséget, gyümölcsöt, szedj vitaminokat, ha az orvos javasolja. Mozogj, amennyi jól esik a friss levegőn, de pihenj sokat is!

MAGAS RIZIKÓJÚ, VESZÉLYEZTETETT VÁRANDÓSSÁG

Az élettani várandósság egészséges állapot, nem betegség. Sajnos előfordul, hogy a várandósság veszélyt jelenthet az anyára és a gyermekre egyaránt. Ne ijedj meg! Ez a rész csak arról szól, hogy ha szükséges tudj tájékozódni.

A várandósság leggyakoribb veszélyeztető tényezői, és azok lehetséges szövődményei

Veszélyeztető tényezők
Szövődmények
35 év feletti életkor
lepényi elégtelenség, Down-szindróma
18 év alatti életkor
koraszülés, lepényi elégtelenség
45 kg-nál kevesebb anyai testsúly
lepényi elégtelenség
85 kg-nál több anyai testsúly
magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség, császármetszés és szülés utáni trombózis
testmagasságod 152 cm-nél alacsonyabb
téraránytalanság a medencecsont és a magzat mérete között


A korai terhességben jelentkező problémák, és azok leggyakoribb szövődményei

Veszélyeztető tényezők
Szövődmények
vérzés
spontán vetélés
volt már terhesség megszakítás
méhnyak elégtelenség
méhen belüli eszköz melletti teherbeesés
spontán vetélés, koraszülés
petefészek stimuláló gyógyszert szedése
ikerterhesség


A késői terhességben jelentkező problémák és azok leggyakoribb szövődményei

Veszélyeztető tényezők
Szövődmények
korábbi koraszülés
koraszülés
megelőző halvaszülés
halvaszülés
terhességi cukorbetegség
nagysúlyú magzat
műtétes szülések
kis súlyú fejlődésben elmaradt magzat
lepény elégtelenség
újszülött halálozás
dohányzás
lepényi elégtelenség
túlzott alkoholfogyasztás
koraszülés, alkohol szindrómás magzat
fertőzés
koraszülés, magzati fertőzés


Krónikus anyai betegségek és azok leggyakoribb szövődményei

Veszélyeztető tényezők
Szövődmények
vese és szívbetegség
koraszülés, lepényi elégtelenség
terhességi mérgezés
lepényi elégtelenség
cukorbetegség
fejlődési rendellenesség, koraszülés, méhen belüli elhalás
iker- vagy többes terhesség
koraszülés, méhen belüli elhalás
túlhordás
lepényi elégtelenség


Kedves Édesanya és Édesapa!
A felsorolt sok veszélyeztető tényező félelmetesnek tűnik, de kérem, ne izguljatok! A veszélyeztetett várandósság nem azt jelenti, hogy a magzat a méhen belül elhal, vagy betegen születik. A gondozást végző szakembereknek, szakorvosnak, szülésznőnek, védőnőnek minden tudását és lehetséges eszköztárát arra kell felhasználni, hogy az esetleges veszélyeztető tényezőket mielőbb feltárják és magzatod állapotát gondosan nyomon kövessék. A hazánkban lévő magas szintű várandósgondozás mellett nagyon ritkán fordulnak elő olyan szövődmények, melyeket nem vesznek észre, vagy nem megfelelő súllyal kezelnek az egészségügyi dolgozók.

Fent leírt esetekben várandósgondozását csak szülész-nőgyógyász szakorvos foghatja össze, irányíthatja felelős személyként!

VÁRANDÓSSÁG ÉS SÚLYGYARAPODÁS

A várandóssággal kapcsolatos súlynövekedést az alábbiak okozzák:

magzat súlya
3,2 kg
lepény súlya
0,7 kg
magzatvíz súlya
0,9 kg
méh súlya
0,9 kg
mellek súlynövekedése
0,7 kg
a keringő vér mennyiségének növekedése
1,8 kg
Ez összesen
8,2 kg

A fokozott folyadék visszatartás a várandósság alatt bármikor bekövetkezhet a fokozott hormonszint, vagy túl sós és fűszeres ételek fogyasztása és egyéb okok miatt.
Az a legfontosabb, hogy lehetőség szerint hirtelen súlycsökkenés vagy növekedés nélkül, egyenletesen gyarapodj. Akkor, ha túl sokat, vagy egyáltalán nem hízol, amit ráadásul nem tudsz összefüggésbe hozni az étkezéssel mindenképp jelezd szakorvosodnál! Hetente ellenőrizd súlyod otthonodban is! A súlytöbbletért legtöbbször a szénhidrát gazdag, cukros, fehér lisztes ételek a felelősek. Csökkentsd ezek fogyasztását, figyelj az apró rágcsálni valókra is.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink