Facebook

Webshop
Nézz körül!
VÁRANDÓSSÁG

VÁRANDÓSSÁG

SZOPTATÁS ÉS RÁKMEGELŐZÉS


Mellápolás – nem csak kismamáknak
Életet adni, erőt és egészséget átvinni csak az a kismama tud, aki saját testét és lelki egészségét ápolja, felkészíti önmagát a terhesség viselésének és a szoptatásnak örömteli, ugyanakkor megterhelő feladataira.
A szoptatásra való felkészítésnek része a mellek ápolása és gondozása. Kevesen gondolják, hogy a szoptatás is fontos kapcsolatban állhat a rákmegelőzéssel. Szakemberek gyakorlati tanácsait gyűjtöttem össze, hogy segítsük a legideálisabb táplálást, a szoptatást, ami egyben az emlőrák kialakulásával szembeni megelőzést is szolgálja.
A nők körében az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőrák. Ezért minden lehetőséget fel kell használni a megelőzésre és minél korábbi felfedezésre. Azt is tudni kell, hogy az emlőrák terhesség, illetve szoptatás ideje alatt is előfordulhat.

Vannak tényezők, melyek fokozzák az emlőrák kialakulásának a kockázatát /un. rizikófaktorok/. Például a zsírdús táplálkozás, elhízás, fokozott alkoholfogyasztás, ezek általunk befolyásolhatóak. Vannak azonban általunk nem befolyásolható veszélyeztető faktorok is. Minél több emlőrák fordul elő felmenő rokonságban, vagy a testvérek között annál inkább veszélyeztetett a nő. Negyven-hatvan éves hölgyek körében jóval több a megbetegedés, mint a többi korosztályban.
A szülési életkor Magyarországon is nagyon kitolódott, ezért nem ritka, hogy a kismamák, akik 40 év felett vállalják első, vagy többedik babájuk kihordását.
Ismerünk kockázatot csökkentő tényezőket is, pl. a korai első szülést, főleg, ha az első fiatal korban történt és hosszabb ideig tartó szoptatással járt együtt, a többszöri szülés.
Egészségügyi kultúránk részét képezi, hogy minden nő részére biztosítva vannak az évente történő rákszűrő vizsgálatok. A tapasztalatok szerint ezt a lehetőséget inkább csak a 35 év felettiek veszik igénybe. Javaslom minden nőnek, hogy a terhesség vállalása előtt onkológiai szűrésen vegyen részt, melyhez hozzátartozik az emlők vizsgálata is. Megfogant terhesség alatt és a szoptatás idején az emlők élettani változása megnehezíti a rosszindulatú elváltoztatások korai felfedezését.
Életkortól függetlenül minden hónap azonos napján – menstruáló nők esetében, a menstruációt követő hetedik-tizedik napon – el kell végezni az emlő önvizsgálatát.

Javaslataim a szoptatás idejére
A tej elapasztása csak indokoltan, orvosi utasításra történjen. Rendszeres szoptatással, az emlők lefejésével a higiénés rendszabályok betartásával megelőzhetjük a mellgyulladást. A szoptatás megkezdésekor esetlegesen berepedezett, gyulladt mellbimbót csak természetes anyagot tartalmazó pl. HPA lanolin bimbókrémmel kezeljék. Speciális bimbóvédő eszközt is használhatnak, mert az véd a ruházat nyomásától, dörzsölésétől, segíti a sebgyógyulást, mert a bimbó mindig szárazon van és nem a túlcsorgó tejben ázik. Az eszköz ezen hasznos tulajdonságai megakadályozzák az esetleges fertőzések kialakulását. Abban az esetben, ha a bimbó védelmére és a csöpögő tej felfogására mosható vagy eldobható melltartóbetétet használ nagyon fontos, hogy figyeljen arra, hogy annak belső a mellel érintkező felszíne nagyon puha legyen és vízáteresztő képességgel is rendelkezzen. Ellenkező esetben a mellbimbó folyamatosan ázik a pangó tejben, ami rendkívül káros lehet. A melltartóbetétnek hasznos, ha két ragasztócsíkja van, mert az megakadályozza, hogy elcsússzon.

SZOPTATÁS ÉS RÁKMEGELŐZÉS
TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink