Facebook

Webshop
Nézz körül!
VÁRANDÓSSÁG

VÁRANDÓSSÁG

GÁTMASSZÁZS


A természetes szülést segítő praktikák

A természetes szülést segítő praktikák

A mai kor várandósai tudatosan készülnek babájuk világra jöttére és szülési tervet is készítenek. Ennek egyik eleme lehet, a gátmetszés nélküli szülés igénye. Jó, ha tudjátok, hogy vannak olyan lehetőségeitek, amivel segíteni tudjátok a gátmetszés elkerülését és azt is, hogy minél kisebb sérülés legyen a gáttájékon.

Mivel fokozhatod a gátad rugalmasságát?


Milyen a jó gátmasszázs olaj?


Összetevői

A gátmasszázs olaj összetevői

A gátmasszázs

Gáton a hüvely és a végbél közötti területet értjük. A gátmasszázs célja a gáttájék rugalmassabbá tétele. A 35. terhességi héttől végezhető, mert addigra a gáttájék és hüvely is felpuhul. Ezzel a felpuhulással is készül az anyai szervezet a baba világra jöttének segítésére. Megszületéskor a babának a hüvelyen és a gáton is át kell jutnia. A kitolási szakban fejecskéje mm-ről mm-re, lassan, fokozatosan tágítja az alapvetően is nagyon rugalmas gáttájékot. Nem végezhető gátmasszázs például koraszülés veszélye, a gáttájék és a hüvely fertőzése, gyulladása esetén.


Előkészületek gátmasszázshoz

Környezet: intim, nyugodt, bensőséges, támogató legyen és kellemesen meleg.
Testhelyzet: Neked kell, hogy kellemes legyen, akár fekve, ülve vagy egyik lábad biztonságosan, stabil zsámolyra feltéve van. Bátran változtasd a testhelyzeted, ha az fárasztóvá válik.

Előkészületek gátmasszázshoz

Lansinoh szülés utáni kézi zuhany

Az Apa bevonása a gátmasszázsba kizárólag rajtad és párodon múlik, mert ez közös döntésetek kell legyen! Egy biztos, hogy ha párodnál a bizonytalanság legkisebb jelét veszed észre, akkor semmiképpen se erőltesd!

Higiéne: Zuhanyozz le, de mindenképpen alaposan mosd le az intim területeket. Tisztálkodáshoz használhatod a Lansinoh szülés utáni kézi zuhanyt is, ami kényelmes és alapos. Körmeid rövidek és épek legyenek.


A gátmasszázs menete

A megtisztított, de még nedves gátra vigyél fel az ujjaiddal néhány csepp olajat és masszírozd, nyomkodd. Ezek a mozdulatok vérbőséget okoznak, a gáttájék felmelegszik, ezért jól felszívódik az olaj, táplálja a területet.
Többféle gátmasszázs technika van. Közöttük a fő különbség az, hogy a masszázs kiterjed-e a hüvelybemenet kb. 2 cm mélységére, vagy csupán a gáttájékra korlátozódik.
A gátmasszázs javasolt ideje 5-10 perc, heti 3-4 alkalommal.
FONTOS, hogy ha kellemetlen, fájdalmat érzel vagy vérzel, azonnal hagyd abba a masszázst. Akkor, ha vérzést tapasztalsz fordulj szakemberhez! Előfordulhat az is, hogy a masszázs hatására megkeményedik a méhed, ilyenkor se végezd tovább!


A hüvelyt is érintő technika kivitelezése:

1. Képzeld el úgy, mintha a nemiszerv egy óra számlapja lenne. 12 óránál a csikló, 6 óránál pedig a gát található.
A gátmasszázs olaj összetevői
2. Kis, körkörös mozdulatokkal melegítsd fel a szöveteket a nemiszerv mindkét oldalán.
A gátmasszázs olaj összetevői
3. Tedd a hüvelykujjad vagy egy másik ujjadat 2-3 cm-re a hüvelybe. Gyengéden nyújtsd meg a szövetet a hüvelybemenetnél, a hüvelyk és mutatóujjad között tartva azt.
A gátmasszázs olaj összetevői
4. Masszírozd 6 órától 3 óra irányába, majd 6 órától 9 óra felé. Szentelj különös figyelmet a hüvelybemenet környékére. Hagyj időt magadnak a folyamat elvégzésére, és mindkét oldalon 3-4-szer ismételd meg. Légy gyengéd, de határozott, hogy megfelelően belemasszírozd a szövetbe. Semmiképp ne okozz fájdalmat!
A gátmasszázs olaj összetevői
5. Fejezd be a folyamatot gyengéd kifelé nyújtással 5 és 7 óránál, megtartva azt 30-45 másodpercig. Az 5 és 7 órás pozíció a relaxáció és nyújtás szempontjából különösen fontos, lehetővé teszi, hogy a babád könnyebben, kevesebb sérülést okozva jusson át a hüvelyen szüléskor.
A gátmasszázs olaj összetevői


A hüvelyt NEM érintő technika kivitelezése:

Mindenben megegyezik a hüvelybe benyíló technikával, kivéve, hogy nem nyúlsz a hüvelybe, hanem több hangsúlyt fektetsz a gát területére, különösen a hüvelybemenet körül.
FONTOS! Mindig csak a várandósgondozásodat felelős személyként végző szakemberrel történő előzetes egyeztetés szerint végezd!

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink