Facebook

Webshop
Nézz körül!
VÁRANDÓSSÁG

VÁRANDÓSSÁG

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA


A nő ékessége, az anyaság csodája

Áldott állapot, ezzel a szép és találó kifejezéssel jellemzi a magyar nyelv a várandós időszakot. A szoptatásra való felkészítést már ekkor javasolt testileg-lelkileg elkezdeni.
A felkészülésbe vond be a párodat is, mert szükséges lesz segítsége, támogatása ahhoz, hogy tartósan tudd szoptatni a babátokat. Az apák gyakran félnek, hogy a szoptatás „tönkreteszi” a mama mellét, hatással lesz szexuális életére. Javaslom, hogy a szoptatással kapcsolatban olyan családtagtól, baráttól kérjetek tanácsokat az egészségügyi szakembereken kívül, akiknél ez sikeres, tartós volt. Ne azoknak a véleményét kérjétek ki, akik szerint a tápszer az anyatejjel azonos értékű. Gyakran előre félnek attól a szülők, hogy a szoptatás miatt otthonuk rabjává válnak. Ma ez már nincs így, hiszen nagyon sok helyen szívesen látják a pici csecsemőket is.

A siker titka, hogy a várandós, majd a szülés utáni időszakban is bízzatok önmagatokban és párotokban, segítsétek, támogassátok egymást! Természetesen az is fontos, hogy szerezzetek ismereteket a szoptatással és a baba ellátásával kapcsolatban.

A mell várandósság alatti változásai

A terhesség első jelei közé tartozhat a mellek feszülése, duzzadása. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott hormonhatásra a tejmirigyek fejlődésnek indulnak és felkészülnek arra, hogy az újszülötted megszületése után készen álljanak a tejelválasztásra. A mellek lényeges növekedése súlyuk és térfogatuk gyarapodása természetes folyamat. A növekedés folyamatos, de egyénenként eltérő mértékű. A viszonylag rövid idő alatt bekövetkező nagymértékű változást a bőr igyekszik követni, ám nem ritka, hogy terhességi csíkok jelennek meg rajta. A bimbóudvar megnő, sötétebbé válik. Ez szülés után halványabbá válhat, de nem tűnik el teljesen. A melleket teljesen behálózó – főleg világos bőrű nőkön egész élénken látható – kékes érhálózat a fokozott igénybevétel, a szoptatás miatt alakul ki, majd a szoptatás után magától eltűnik.
A női mell és az emlőbimbó mérete, alakja, formája nagyon különböző. Nincs olyan hölgy, akinek a két melle teljesen szimmetrikus, egyforma. Ezeket az adottságokat a legtöbb nő gond nélkül tudomásul veszi és sokan büszkék nőiességük külső jegyére, mellükre.
Az emlőbimbó lehet egészen pici, de az átlagnál jóval nagyobb vagy lapos, akár befelé forduló is. A befelé forduló bimbót a rövid tejtermelő csövecskék okozzák. Ezt az adottságot a serdülő kor végén a fiatal lányok, majd hölgyek gyakran esztétikai hibaként élik meg. Ennek következménye lehet, hogy önbizalmuk csökken, gátlásosakká válnak.
Az emlőbimbó előre emelhetősége a szoptatás szempontjából talán még fontosabb, mint az esztétikai okok, a külső megjelenés. A várandósság ideje alatt megváltozhat a lapos vagy befelé fordult mellbimbó és kiemelkedővé válhat. Abban az esetben, ha ez nem következik be, a baba esetleg nehezen tud szopni. Esztétikai problémák megoldására és szoptatási nehézségek megelőzésére is van lehetőség. A mell várandós időszak alatti „edzésére” pl. frottír törölközővel való dörzsölésére nincs szükség, de még veszélyes is lehet! Ez az erős inger oxitocin felszabadulását indíthatja meg a szervezetedben, ami abortuszt vagy koraszülést okozhat.

A szülésznő gyakorlati tanácsai

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA

Lapos, befelé fordult mellbimbó esetén meg kell nézni a mellbimbó alakját és azt, hogy ingerlésre mennyire emelkedik ki. Amikor a bimbó lapos vagy befelé forduló akkor azt az újszülött esetleg nehezebben tudja majd a szájába venni. Sok anyukánál bevált egy egyszerű speciális segédeszköz a bimbókiemelő, mellyel általában orvosolható a gond. Ezzel közvetlen mellre helyezés előtt – tehát már szülés után – karján a babával, egy kézzel ki tudja emelni a bimbót. A mellbimbó feszülését, duzzanatát is csökkentheti a speciális bimbókiemelő eszköz használata. Leghatékonyabb a két méretű tölcsért tartalmazó, mert az, ha kisebb vagy nagyobb a bimbó akkor méretének megfelelően cserélhető.

Mellápolási tanácsok

További hasznos szakértői tanácsok: Lansinoh.hu

A mellbimbó ápolása

A mellbimbó felkészítése a szoptatásra
Évtizedeken keresztül az volt a gyakorlat, hogy a mellbimbót és környékét a várandós anyák fürdés után frottír törölközővel körkörös mozdulatokkal dörzsölve edzették. Ezt ma már nem ajánlom, mert bizonyított, hogy abortuszt, koraszülést indíthat be. Ennek oka, hogy a mellbimbó mechanikai ingerlésére oxitocin hormon szabadul fel az agyalapi mirigybe és ez méhösszehúzódásokat okozhat. A mellbimbó bőre idegvégződésekkel bőven ellátott terület, ezért szoptatáskor keletkező apró sérülések is fájdalmasak lehetnek. Napjainkban már a fiatal kislányok is bimbójukat puha melltartóba bugyolálják. Mellüket megvédik minden mechanikai hatástól. Szopáskor a baba nyelve úgy dolgozik a bimbón, mint egy finom smirgli és ez bizony fájhat.
FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA A sérülések megelőzésére javaslom a bőrszövet puhítását, tonizálását már akár a várandósság félidejétől. Különösen igaz ez, ha bimbód bőre száraz, érzékeny.

Erre a Lansinoh HPA lanolinja a legalkalmasabb, mert legbiztonságosabb és legtisztább bimbókrém, az egyetlen, ami elnyerte az Angol Allergia Alapítvány támogatását. Egyedülálló tisztítási technológiájának köszönhetően, a bimbókrém érezhetően különbözik bármely más lanolin bimbókrémtől, az állagát, ízét, szagát, színét és hatékonyságát illetően.

Biztonságos a babának, gyógyír a mamának

A HPA Lanolin bimbó krém tulajdonságai:

A szoptatás tanult tevékenysége az anyának és a babának is. A sebes, fájó mellbimbónak a leggyakoribb oka a baba helytelen pozíciója mellre helyezéskor. Védőnők, szoptatási tanácsadók, szülésznők a legalkalmasabbak arra, hogy tanácsot adjanak a helyes mellre tapadáshoz. Olvasd el a Te is szoptass! Életre szóló ajándékod a szoptatás című ingyenes kiadványomat. Képek is segítenek helyes mellre helyezés megtanulásában

A Lansinoh HPA lanolin segít abban, hogy olyan környezetet hozzunk létre, amely ideális a nedves sebgyógyuláshoz.

A nedves sebgyógyulás előnyei

FELKÉSZÜLÉS A SZOPTATÁSRA

Vannak krémek, amik tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek a babára nézve, például alkohol, ásványi olajok, mogyoró olaj stb. Ezeket le kell mosni szoptatás előtt! Akkor is, ha színe, szaga vagy íze van a krémnek. Semmiképpen nem ajánlok olyan bimbókrémet, melyet szoptatás előtt le kell mosni, mert az mechanikai ártalmat is okoz mialatt kitörlöd bimbód bőrének mélyedéséből.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink