Facebook

Webshop
Nézz körül!
VÁRANDÓSSÁG

VÁRANDÓSSÁG

A MELLBIMBÓ FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA


Nagymamáink mellbimbóját már gyermek/serdülőkorukban megedzették a durvább szövésű anyagból készült ruhájukkal. Fiatalon nem, de később sem hordtak rendszeresen melltartót, főleg nem a mostanában kapható puha anyagút, ezért mellük minden lépésnél, naponta számtalanszor dörzsölődött hozzá a blúzukhoz. Emiatt kisbabájuk szopásakor már nem keletkezett bimbósérülés!
Évtizedeken keresztül az volt a gyakorlat, hogy a mellbimbót és környékét a várandós anyák fürdés után frottír törölközővel, körkörös mozdulatokkal dörzsölték, „edzették”. Ez nem csak kellemetlen, durva módszer, mert fájdalmas, de felesleges is. Fontos és tudományosan bizonyított, hogy abortuszt, koraszülést indíthat be!
A mellbimbó bőre idegvégződésekkel van tele, ezért a szoptatáskor keletkező esetleges apró sérülések is kellemetlenek lehetnek. Ennek megelőzésére javaslom bimbód bőrének puhítását, hidratálását, már akár a várandósság félidejétől kezdve. Különösen fontos lehet, ha bimbód száraznak érzed, de főleg, ha érzékeny is.
Szopás közben a baba nyelve úgy „dolgozik” rajta, mint egy finom smirgli és ez az első alkalmakkor kellemetlen lehet. Főleg, ha mindez párosul száraz, sérülékeny bőrrel és nem megfelelő mellre helyezéssel, mert ilyenkor gyorsabban alakul ki bimbósérülés.
Képzelj magad elé egy locsolótömlőt, ami elkezd száradni, repedezni. Ilyen esetben hamarosan mehetsz újat vásárolni, mert mindenhonnan spriccelni fog belőle a víz. Sajnos sérülésmentes, új mellbimbót nem tudsz vásárolni a boltban, ezért, ha lehet, inkább előzd meg a probléma kialakulását!

A MELLBIMBÓ FELKÉSZÍTÉSE A SZOPTATÁSRA

A várandósság ideje alatt a bimbósérülés és fájdalom megelőzésére javaslom, hogy

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink