Facebook

Webshop
Nézz körül!
SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

SZOPTATÁS A SZÜLÉSZETEN


A baba megszületése utáni „nagy találkozás”, megkönnyebbülést, örömöt jelent a mamának, a papának és az egész családnak.

Élmények a szülőágyon

Az első kérdése a mamának az, hogy egészséges-e a pici, meg van-e mindene? A szülés körüli minden kellemetlenség, fájdalom „elrepül”, amikor az újszülötted megkapod és magadhoz öleled. A bőrfelületek közvetlen érintkezése mindkettőtöknek rendkívüli élményt jelent. A kicsi újra biztonságot talál a testeden, hallja szívverésed megszokott hangját. A gyengéd anyai és apai simogatás mindhármatoknak megnyugvást jelent.
A szülőágyon már akár még a hátadon fekvő helyzetben kisbabád rátalál a melledre és bekapja, majd azonnal szívni kezdi. A baba ösztönösen keresi melled és azonnal szopni akar. Akkor se keseredj el, ha nem ilyen meseszerűen történik. Oldaladra fordulva is próbálkozzatok. Javaslom, hogy a mellbimbódra kipréselt előtejjel érintsd, simogasd az újszülött alsó ajkát, mert erre ő egyre nagyobbra nyitja száját. Amikor már olyan nagyra nyitja, hogy szinte már ásít, akkor kell a fejecskéjét a melledhez húzni. Fontos, hogy a kicsi az egész mellbimbót és a bimbóudvar egy részét is a szájába vegye és nyelvecskéje a mell alatt legyen. Gyengéden próbálkozz, ne hagyd, hogy bárki erőszakosan próbálja a babát mellre helyezni, felébreszteni. Orrának befogásával, hajának huzigálásával csak ellenkező hatást érhetnek el!

SZOPTATÁS A SZÜLÉSZETEN

Szoptatási testhelyzetek

Nagyon sokfélék lehetnek a baba és a mama igényeinek megfelelően. Ezek közül csak kettőt emelek ki, a kórházban leggyakrabban használt oldalfekvést és a talán újszerű, „dőlj hátra és szoptass” pozíciót.
A fekve szoptatás nagyon hasznos testhelyzet az első napokban, valamint a délutáni és éjszakai pihenésnél. Itt is fontos, hogy a baba szája a bimbó magasságában legyen és teljes testtel az oldalára forduljon, ne csak a fejét fordítsa a mell felé. Olyan esetekben, ha erre nem figyelmeztetik az édesanyákat, a baba biztosan sérülést okoz a mellbimbón. Kicsi szorosan érjen hozzád, a hátát célszerű megtámasztani, hogy oldalfekvésben maradjon a szoptatás ideje alatt.
A „dőlj hátra és szoptass” pozíció egy viszonylag új javasolt testhelyzet, de egyáltalán nem ismeretlen az anyák számára. A módszer lényege, hogy az édesanya nem egyenesen ül vagy oldalán, illetve hátán fekve szoptat, hanem kényelmes félig hátradőlve, ezért nem feszül még a nyak és a váll sem. Ebben a testhelyzetben kell magára fektetnie a kisbabát úgy, hogy pici feje a mell közelébe kerüljön. A kicsi hason fekszik, nem kinyújtózva, hanem inkább magzatpózhoz hasonlóan. A babának ilyenkor nem kell segíteni a mellre helyezésben, tapadásban, ösztönösen szopik. Nem fárasztó neked és babádnak sem.
Ne keseredj el, ha késik az első szopás, mert nincs elveszve semmi. Próbálkozz minél előbb és gyakran, napközben akár 1 ½-2 óránként.

SZOPTATÁS A SZÜLÉSZETEN SZOPTATÁS A SZÜLÉSZETEN
TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink