Facebook

Webshop
Nézz körül!
SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

KEZDETI SZOPTATÁSI NEHÉZSÉGEK


A gyermek születése a családok életének egyik legfontosabb fordulópontja. Megváltozik a családtagok egymáshoz való viszonya, a nőknek és a férfiaknak új szerepet kell tanulniuk. A család szerkezetének változásával, a család bővülésével kialakul az anyai és az apai szerep, illetve megváltozik. Minden gyermek születése változtat a családi életcikluson. Megváltoznak a korábbi szokások, átalakul az életmód, a táplálkozás, a szórakozás lehetősége. Olykor lemondásokkal is számolni kell. Beteg is lehet a baba és emiatt a gyakorlatlan édesanya még egy kicsit félhet is. Abban mindenképpen biztos lehetsz, hogy szoptatással, anyatejjel adsz a legtöbbet kisbabádnak.

KEZDETI SZOPTATÁSI NEHÉZSÉGEK

Fiziológiás (élettani) sárgaság

Az újszülöttek kétharmadánál tapasztalható, hogy a szülést követő napokban sárgás, barnás a bőrszíne. Előfordul, hogy tapasztalatlan először szülő anyuka örül annak, hogy pici babájának milyen szép barna az arcocskája. A kicsi aluszékonysága miatti szoptatási problémák hívják fel az egészségügyi dolgozó és a mama figyelmét arra, hogy valami nincs rendben. Ezt a sárgás bőrszínt a szülést követő napokban az élettani sárgaság okozza.
A fiziológiás sárgaságot a szülést követő fokozott vörös vérsejt szétesés és a májműködés éretlensége idézi elő. A 2,5 kg feletti testsúlyú újszülötteknél általában a 3. napon, koraszülötteknél az 5. napon tetőzik ez az állapot. A sárgaság mesterségesen (tápszerrel) táplált érett újszülötteknél 7-10. napos korra, koraszülötteknél 10-21. napos korra oldódik. Szoptatott csecsemőknél a sárgaság elhúzódóbb lehet.

Anyatejes sárgaság

Az anyatejes sárgaság a korábbi felfogással szemben nem kóros állapot, hanem a fiziológiás sárgaság meghosszabbodása. A kizárólag szoptatott csecsemők kétharmadánál az 5. életnap után stabil, de emelkedett a vér bilirubin szintje. A 10-15. életnapon előfordulhat egy újabb tetőzés.

„Éhezéses” sárgaság

Az újszülött „éhezéses” sárgasága leggyakrabban az első élethéten, a szoptatás kezdetén lép fel. A kis mennyiségű szopás késlelteti a mekónium (első magzati széklet) ürülését, fokozza abból a bilirubin felszívódását és bejutását a vérkeringésbe.

A sárgaság megfigyelése

Természetes fényben vagy jó megvilágítás mellett nézzétek meg újszülöttetek arcát és testét. Az alsó állkapcsát enyhén nyomjátok meg ujjatokkal. Abban az esetben, ha a picit benyomott terület jóval fehérebb, mint környezete, akkor lehet, hogy sárgaságról van szó.

A baba egyéb jelzései is felhívják a figyelmet erre az állapotra:

Fontos, ha ilyen jeleket tapasztaltok, mindenképpen azonnal jelezzétek orvosnak, nehogy súlyosabb, akár görcsös állapot alakuljon ki. Akkor, ha a tenyere is sárga a picinek orvosra van szükség.

A csodás szoptatás hatásai

Közvetlen szülés után, de lehetőleg az első életórában elkezdett és kizárólagos szoptatás csökkenti a kórosan emelkedett bilirubin szint előfordulását. Szoptatott babáknál nincs szükség rutinszerűen cukros víz, tápszer adására. Sajnos előfordul, hogy szakember javasolja az édesanyának még a kórházban, hogy „ha nem akarja, hogy gyermeke sárga legyen, akkor kezdje el a hozzátáplálást”. A szoptatások kiegészítésére, akkor van szükség, ha az újszülött súlyesése eléri a 10%-ot, és a folyadékhiány jelei (pl. ritkán pisis a pelenka) is tapasztalhatók. Ilyen esetekben a szoptatások kiegészítése, ha csak lehet anyatejjel történjen, de csak orvosi javaslatra. Tápszer adása is csak így jöhet szóba.

Aluszékonyság „kezelése”

A sárga újszülött sokszor aluszékonyabb, ezért az igény szerinti szoptatást úgy kell megvalósítani, hogy naponta legalább 8-szor ébreszteni kell az ilyen babát. Fontos, hogy mérleggel is ellenőrizzék a szopott anyatej mennyiségét, hogy hatékony-e a szopás.
A sárgaság kezelésére szükség lehet fotóterápiára (fénykezelésre). Emellett nem rutinszerű az infúzió adása a babának. Jó ha tudjátok, hogy a kicsik folyadékigényét tovább növeli a fotóterápia. A hozzátáplálás, folyadékpótlás történjen szoptatásbarát módon (pl. svéd itatópohárral, SpillySpoon kanállal).
A szoptatás a legoptimálisabb táplálási mód újszülött és csecsemőkorban. A korán elkezdett szoptatás az önbizalommal teli, nem szorongó édesanya, a sárgaság kezelése során szoptatásbarát módszerek alkalmazása segítik a sikeres, tartós szoptatást.

KEZDETI SZOPTATÁSI NEHÉZSÉGEK

Gyakran bukik a baba

Az első hetekben gyakrabban előfordul, hogy a csecsemő szopások után bukik. Oka lehet a levegőnyelés mellett, hogy az anyatej folyékony és még nem működik tökéletesen a gyomor záróizma. Előfordul az is, hogy a baba túl sokat szopik, ezért a feleslegtől bukással szabadul meg. Bő tejű gyermekágyas anyáknál a jelenségnek az a magyarázata, hogy az újszülött gyomra megtelik a savós első tejjel és nem jut hozzá a zsírdúsabb hátsótejhez. Ilyen esetekben a baba bukik és helyet csinál gyomrocskájában a kalóriadús tejnek is. Ez a példa is bizonyítéka a csecsemők kifogástalanul működő önszabályzó rendszerének.
Amikor mi felnőttek ebédelünk, először esszük a levest, mely szomjunkat is oltja, ezt követi a főzelék hússal és utána jöhet esetleg a még kalóriadúsabb sütemény.
Pontosan ilyen módon ürül egy szoptatáson belül az egyre magasabb kalóriaértékű anyatej a mellből is. Természetesen ez nem a csodás előtejre, hanem az érett anyatejre vonatkozik.

A bukás megelőzése érdekében a következőkre hívom fel a figyelmeteket:

Álmos baba

Néhány csecsemő alvással tölti a nap nagy részét és 4-5 órát is átalszik rendszeresen. Amennyiben a babának 6-8 alapos nedves pelenkája van és heti súlygyarapodása 10-20 deka között van, biztosan nem kell aggódni. Abban az esetben, ha a súlygyarapodás megáll, vagy esetleg fogy a baba, közbe kell lépni. Rendszeresen, eleinte 2-3 óránként gyengéd érintéssel és bíztató szavakkal, tisztába tétellel ébresszétek fel és szoptasd meg kisbabát! Hajának huzigálása, orrának befogása ne legyen az ébresztés módszerei között!

Náthás csecsemő

Orrlégzését akadályozhatja az orrnyálkahártya duzzanata és a termelődő váladék. A baba emiatt az orrán nem kap levegőt, szája kiszárad, gyorsan megszomjazik, ezért gyakran felsír. A család minden tagja aggódik, félti, sajnálja a picit, aki akár óránként felsír és csak szoptatással tudod megnyugtatni. Ugyanakkor ne tartsatok attól, hogy megszokja a gyakori szopizást még éjszaka is és ha meggyógyul, akkor is tovább igényli azt. Ettől való félelmetekben ne itassátok a picit teával, forralt vízzel cumisüvegből ahelyett, hogy az értékes ellenanyagokat tartalmazó anyatejet adnád. Két-három végig szoptatott éjszaka valóban kimerítő a család minden tagja számára, de emiatt nem kell tartani az elkényeztetéstől és a túletetéstől sem. A beteg baba is ugyanúgy, mint a felnőtt inkább szomjas, mint éhes!
A vizes, átlátszó váladékkal járó nátha általában nem akadályozza a szoptatást. Amikor a náthás baba szopni kezd hangosan „szörcsög”, ami lassan oldódik, mert a váladék a garaton át lefolyik a gyomorba. Fontos, hogy emiatt a baba széklete is nyálkás lehet, ezért ne ijedjetek meg.

Milyen praktikákkal segíthetsz kisbabádnak:TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink