Facebook

Webshop
Nézz körül!
SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

A GYERMEKÁGY


A szülést követő 6 hét alatt szervezetedben visszafejlődnek a várandósság és szülés alatt bekövetkezett változások. Működésbe lépnek a tejelválasztás, a szoptatás feltételeit megteremtő folyamatok.

Közvetlen szülés után, a korai gyermekágy

Ez az időszak a babád megszületése után két órával kezdődik, amikor a gyermekágyas osztályra kerülsz.

A méh visszafejlődése, gyermekágyi folyás

Utófájások

Majdnem közvetlenül szülés után a méhed azonnal elkezd visszafejlődni. Az összehúzódások alatt görcsös fájdalmat érezhetsz, amely akár rosszabb is lehet szoptatás alatt. Ilyenkor a méhed reagál a felszabaduló oxitocinra. Ez a folyamat akár 6 hétig is eltarthat, amíg a méhed normál méretű lesz, de a fájdalom intenzitása 1-2 nap után csökken.

A méh visszafejlődése gyors ütemű.

Gyermekágyi folyás

A méhedben zajló változásoknak megfelelő. Ahonnan a lepény levált, ott sebfelület marad, ami miatt a szülés utáni:

A szoptatások ideje alatt a felszabaduló oxitocin hatására átmenetileg erősödhet a váladék. Ez segíti a méhed minél gyorsabb regenerációját, ami előnyös számodra.

A gát

GYERMEKÁGY

Abban az esetben, ha gátmetszés vagy gátrepedés történt, varratok találhatók. A szülésznő, illetve a szülész orvos is ellenőrizni fogja, hogy nincs-e a gátmetszés környezetében bőrpír, elszíneződés vagy duzzanat. Fájdalmas, kellemetlen lehet a gátseb, de ha ez az érzés nem enyhül, hanem fokozódik, esetleg székelési ingert észlelsz, azonnal szólj a szülésznőnek. A gátat, csak testmeleg vízzel zuhanyozd le naponta többször, majd itasd le a vizet WC papírral, vagy törlőkendővel. Székletürítés után mindig kezeld le a gátadat.
Használhatsz szülés utáni terápiás párnát is a gátra, mert annak fájdalomcsillapító és vérzéscsökkentő hatása is van! Figyelj arra, hogy a jégbetét ne érjen a húgyvezetékedhez! A betétet úgy helyezd a gáttájékra, hogy a végbeledhez érjen, mert hüvelyi szülésnél szinte mindig lesz egy kisebb vagy nagyobb duzzanat, aranyeres csomó.

Aranyeres csomó esetén kérj kúpot, vagy kenőcsöt a szülésznőtől. A varratok eltávolítása után a feszülő, kicsit fájdalmas érzés is csökken vagy megszűnik.

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink