Facebook

Webshop
Nézz körül!
SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁN IS SIKERESEN SZOPTASS!


CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁN IS SIKERESEN SZOPTASS!

Érdekesség!

Az első császármetszésről, amit az anya és kisbabája is túlélt egy párizsi orvos 1981-ből való szülészeti könyvében olvashatunk. A várandós anya férje Svájcban disznóherélő foglalkozást gyakorolt. A szülés során felesége és gyermeke is életveszélybe került, de nem akadt orvos, aki tudott volna segíteni rajtuk. A férj a városi tanács engedélyével és egy bába segítségével sikeresen elvégezte a műtétet!

Jó, ha tudod!

Hazánkban, napjainkban tízből négy újszülött császármetszéssel születik. A klinikákon és kórházakban a szülészorvosok nagyon biztonságosan, rövid idő alatt elvégzik a műtétet. Az aneszteziológus szakorvosok tevékenységének köszönhetően a fájdalomcsillapítás miatti szövődmények elvétve fordulhatnak elő. Félned tehát nem kell akkor sem, ha császármetszéssel szülsz!
Az édesanyák gyakran félnek attól, hogy ha császármetszéssel szülnek kimaradnak a szülés élményéből.
Ez ma már nincs így, mert a váratlan, sürgős műtétek kivételével gerincközeli érzéstelenítéssel történik a beavatkozás, ami miatt nincs fájdalmad, miközben ébren vagy. Babád megszületése után azonnal hallod a hangját, sírását és meg is mutatják neked, sőt valószínűleg puszit is adhatsz gyönyörű kis arcára.
A várandósgondozás során tájékozódj arról, hogy azon a szülészeten, ahol világra hozod kisbabádat, van-e lehetőség arra, hogy már a műtőasztalon megtörténjen az első bőrkontaktus piciddel, illetve próbálkozhattok-e a szoptatással. Abban az esetben, ha lehet, igényeld ezt a csodás lehetőséget. A műtőben a hőfok alacsonyabb, 20°C körüli, ezért a babára figyelő szakembernek, melegített takaróval kell betakarni titeket. Akkor, ha nincs mód arra, hogy te kapd meg a babát, kérd, hogy apukájának adják oda. Ő fektethesse meztelen mellkasára, legyen „szőrkontaktusban” vele, természetesen közös takaró alatt. Ismeri az ő hangját is, ezért meg fog nyugodni nála is. Ne aggódj, rengeteg alkalmad lesz még picikéddel a szoptatások során az intim együttlétre!
Altatásban végzett császármetszés után tudati állapotod határozza meg, hogy mikor láthatod és kaphatod meg kisbabádat. A műtét nagyon gyorsan, kb. fél óra alatt lezajlik. Ezalatt minimális mennyiségű altatót kapsz, ami hamar kiürül. Babád szopási készségét a műtét alatt kapott gyógyszerek csak átmenetileg, minimálisan befolyásolhatják.
Ha még nem tudsz felkelni, akkor is kérd, hogy adják oda a picit és segítsenek a kezdeti mellre helyezésekben. Ez csökkenteni fogja az esetleges negatív élményeidet és érzelmeidet. Hátadon fekve, ugyanúgy mintha a szülőágyon feküdnél, megszoptathatod a kicsit. Az első pár órában ürülő 1-2 csepp előtejbe átjutó minimális mennyiségű altató még biztosan nem okoz problémát neki. A későbbiekben, amíg nehezebben mozogsz a kórteremben, az ágyad fejrészét emeltesd meg vagy tegyél több párnát a hátad mögé és a „dőlj hátra és szoptass”, azaz nyugágy pozícióval próbálkozz, mert az nem megterhelő egyikőtöknek sem. Amíg nem tudsz biztonságosan mozogni és a babádat tartani, addig ő az újszülött osztályon pihenhet az ápolók megfigyelése mellett.

Késik az első mellre helyezés

Akkor, ha a műtét után 6 órával még nem tudod vagy nem lehet mellre helyezni kisbabádat, kezdj el fejni 2-3 óránként kb. 10-10 percet mindkét melledből, hogy segítsd a tej megindulását. Fejhetsz kézzel vagy mellszívóval döntésed és lehetőséged szerint.

Jó, ha tudod!

A kézi fejés technikájának elsajátítása mindenképpen gyakorlást igényel. Kérd a szülészeten a szakemberek segítségét, hogy mutassák, tanítsák meg neked a módszert.
Abban az esetben, ha mellszívó használata mellett döntesz mindenképpen figyelj, hogy olyat válassz, aminek a szívótölcsére nem kemény és stimuláló, tejleadást beindító és fejő üzemmódja is van.
Kérd, hogy a lefejt előtejed minden cseppjét mielőbb itassák meg babáddal, lehetőleg szoptatásbarát itatóból. Erre legkiválóbb a SpillySpoon gyógyszeradagoló kanál és a puha szilikon kanál, mert így egy csepp sem vész kárba. A kolosztrum vagy előtej első cseppjeit a kanálba fejheted, ha a babád még gyenge. Ezt valószínűleg le tudja nyalogatni, vagy óvatosan a szájacskájába csepegtethetik belőle.

Ennek a módszernek az alkalmazása mellett ne aggódj és ahogy együtt lehetsz kisbabáddal próbálkozz meg a szoptatással.

Akkor, ha ikerbabákat vársz vagy koraszülés indul be nálad nagy lesz annak a valószínűsége, hogy császármetszéses szülésed lesz. Az ikerbabák gyakran koraszülöttek is. Ilyenkor nem kérdéses, hogy „műtéses” szülésed lesz.

Szülésznőként is kérlek, hogy ha tudod fogadd meg:

CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁN IS SIKERESEN SZOPTASS!

Az oxitocin hormon csodás hatásai

Az oxitocin injekció használatáról hallottál már? Szülésnél, ha nem elég erősek vagy ritkulnak a méhösszehúzódások, akkor, ha szükséges, a szülészorvos ennek beadását javasolja. A gyógyszer hatására a méhösszehúzódások erősebbekké, gyakoribbá vállnak és emiatt gyorsíthatják a szülést.
Bizonyítást nyert, hogy az oxitocin, ami az agyalapi mirigyedben termelődő hormon, a méheden kívül a melledre és viselkedésedre is jelentős hatással van. Csökkenti a félelmet, a szorongást, növeli az önbizalmat, segíti a sebgyógyulást. A bőrkontaktus és a szoptatás emeli az anyai szervezetben termelődő oxitocin szintjét, ami miatt a lepény megszületése is gyorsabb és kevesebb lesz a vérzésed is. A magasabb oxitocin szint miatt melegebb lesz melleden a bőrhőmérsékleted, ami miatt a bőrkontaktus során „élő inkubátora” leszel a babádnak. Az oxitocin hatására a tejed hamarabb indul be és könnyebben találod meg az összhangot babáddal, gyorsabban alakul ki köztetek a kötődés is. Babád hallja ismerős szívverésed, ami miatt nyugodtabb lesz. Az anyai szeretet megnyilvánulásai, az érintésed, simításaid miatt picid kevésbé fog sírni és gyorsabban alkalmazkodik a külvilági élethez.

Koraszülöttek és kis súlyú ikerbabák

Előfordulhat, hogy hetek, hónapok telnek el, mire megszoptathatod a picit vagy piciket. A koraszülötteknek különösen fontos az anyatej biztosítása, amit szoptatás híján csak intenzív fejéssel tudsz fenntartani.
A kézzel történő fejés nagy gyakorlatot és sok időt igényel. Ezért ilyenkor a hatékony mellszívó használata szinte elengedhetetlen. Ikerbabás édesanyáknak két szívófejes, a babák szopási mechanizmusát utánzó mellszívó a legideálisabb! A kétoldali fejés hatására jelentősen emelkedik a tejtermelésért felelős hormon (prolaktin) szintje. Ezért több tej ürül és gyorsabban, és sok időt is megtakarít a mama! Egy baba esetén is gyakran van időzavarban az édesanya, ikerbabáknál pedig ez szinte törvényszerű.

CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁN IS SIKERESEN SZOPTASS!

Fejés anyatejes zacskóba

Időt takaríthatsz meg azzal is, ha olyan mellszívót választasz, amihez anyatejes zacskót tudsz csatlakoztatni. Ilyenkor azonnal a zacskóba folyik a tej, amibe biztonságosan be tudjátok vinni babátoknak a koraszülött osztályra. Különösen fontos, hogy így elmarad a tej felesleges öntögetése is. Minden fenti feltételnek megfelel a Lansinoh 2 az 1-ben elektromos dupla mellszívó.
Tudnod kell, hogy olyan mennyiséget fejj a zacskóba, amit egyszerre etetsz meg a babával vagy ikreiddel. A zacskóra mindig rá kell írni a baba nevét és a fejés idejét. Akkor, ha bent lehetsz a picivel vagy bejársz hozzá, próbálkozz a szoptatással és utána lehetőleg azonnal fejd le a maradékot. Fejés közben ne nézegesd minden percben a tej mennyiségét!

Bízz semmihez nem hasonlítható ösztönödben és sikeres lesz szoptatásod!

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink