Facebook

Webshop
Nézz körül!
SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

ARANYÉR


Aranyér, a várandós és megszült mamák életének megkeserítője

Aranyér, a várandós és megszült mamák életének „megkeserítője”

A kismamák közel felét úgy éri az aranyér okozta fájdalom, viszketés, duzzanat és esetenként a néhány csepp vérzés, mint „derült égből a villámcsapás”. Erről senki nem beszél, így amikor meglátja a WC papíron a vért, iszonyatosan megijed, arra gondolva, hogy a babával van valami baj.

Mi az aranyér és miért gyakori a kismamáknál?

Az aranyér a végbél külső és belső részén lévő erek visszeres átalakulása, köteges kitüremkedése, amit a véna falának meggyengülése okoz. Az aranyér elhelyezkedésétől függően lehet a végbél belső oldalán és külső, a végbél körül elhelyezkedő. Elhanyagolódás esetén be is gyulladhat!

Leggyakoribb okok:

Gyakran több ok is vonatkozhat rád.


Várandósoknál különösen gyakori az aranyeresség, ennek speciális okai:


Az aranyér tünetei:

Ha vért látsz, megijedsz, hogy a babátokkal van baj!


A cél az lenne, hogy elkerüld kialakulását, vagy ha már vannak panaszaid, akkor ne fokozódjon, gyulladjon be az aranyered. Az elhanyagolódott aranyér akár a természetes szülés gátja is lehet. A gyermekágyas időszakban pedig a szoptatási testhelyzet felvételét nehezítheti, de akár anyatejed mennyiségét is negatívan befolyásolhatja a fájdalom és a diszkomfort érzés miatt.


Olyan természetes módszerekkel, praktikákkal ismertetlek meg, melyek nem befolyásolják, sőt segítik babád méhen belüli fejlődését, majd a baba megszületése után a tartós szoptatás megvalósulását is szolgálják. Életmódi, táplálkozási, higiénés, székelési tanácsokkal segítelek és abban is, hogy milyen módon hagyd el a rossz szokásaidat azért, hogy ne keserítse meg az aranyér a csodás várandós és szülés utáni napokat/heteket.Ha már várandósan is van aranyered, az a szülés során rosszabbodhat, de a kitolási szak erős préselésétől ki is alakulhat.Tudatos táplálkozási tanácsok

Tudatos táplálkozási tanácsok

LMilyen ételeket egyél, ami megmozgatja a beleket és segíti az erőlködés, fájdalom nélküli székletürítést?

Legfontosabb a folyadék és rostban gazdag ételek fogyasztása!


Gyümölcsök:


Zöldség- és főzelékfélék:


Tejtermékek:


Gabonafélék és magvak:


Folyadékok:


Helyes táplálkozási szokások, melyek segíthetnek


Kerüld:


Az aranyér megelőzése a várandós, gyermekágyas időszakban és szoptatás alatt

Az aranyér megelőzése a várandós, gyermekágyas időszakban és szoptatás alatt

Ezek a gyakorlatok nem csak az aranyerességre nagyon jók, de vizelet- és széklettartási nehézségek esetén is. Megtanulására a legegyszerűbb módszer az, hogy a WC-n ülve pisilés közben meg, megállítod a vizelet ürülését. A Kegel torna során nem a hasad, a combod, a popsid szorítod, hanem a végbélnyílást, a hüvelyt és a húgycsövet húzod össze, megemeled, majd elengeded. Próbáld a vizeletcsorgást, ha tudod, akár 10 mp-ig visszatartani. Ezt a folyamatot ismételd, ahányszor csak tudod egy pisilés alkalmával.
Amikor ráérzel arra, hogyan kell hatékonyan végezni a gyakorlatot, akkor ezt bárhol megteheted és végezheted pisilés nélkül is, akár rövid formában. Ennek lényege, hogy gyorsan, pulzáló módon összehúzod és megemeled a medencefenék, a végbél és a hüvely területét, majd gyorsan ellazítod. Ez nem vesz igénybe sok időt, de jó, ha legalább tízszer elvégzed, majd pihensz egy kicsit. Egy ilyen gyakorlatsor 30 mp-től, kb 2-3 percig tarthat.
A Kegel tornát aranyérgyulladás, koraszülés veszély esetén ne alkalmazd!


Megfelelő székelési szokások kialakítása sokat segíthet:Kismama higiéne

Kismama higiéne

Tünetmentes esetben is az aranyeres végbél tisztítása, annak elhelyezkedése és a redőzött bőrfelülete miatt különösen fontos.

A várandós időszakban ajánlott az intim terület tiszta, langyos vízzel történő öblítése reggel és este, valamint minden székletürítés után. Vigyáznod kell, hogy nehogy széklet jusson a nemiszervedhez, mert az könnyen felszálló fertőzést okozhat. A székletürítés utáni alapos tisztítás elhagyása fokozza az aranyérgyulladás veszélyét.


A korai gyermekágyas időszakban

A korai gyermekágyas időszakban (szülés utáni 1 hét):Nézd meg a tanácsadó videót a témában

Az aranyér kezelése


Nézd meg a tanácsadó videót a témában
A várandósság a szülés és a szoptatás az egész szervezetet igénybe vevő, csodás állapot. Fontos, hogy az élet e csodás időszakaiban Te és babád is minél egészségesebbek legyetek. Tanácsaimmal, praktikáimmal remélem, hogy segítségedre tudok lenni, hogy természetes módszerekkel előzzük meg az aranyér kialakulását, rosszabbodását és segítsük gyors regenerálódását. Abban az esetben, ha ezek az egyszerű módszerek nem segítenek, késlekedés nélkül fordulj proktológus szakorvoshoz.

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink