Facebook

Webshop
Nézz körül!
SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

SZÜLÉS, SZÜLÉS UTÁN

A SZÜLÉS UTÁNI ELSŐ NAPOK


A SZÜLÉS UTÁNI ELSŐ NAPOK

A szoptatás rendszeressége, ideje elsősorban az újszülöttől függ. Az anyatej a pici gyomrából könnyű emészthetősége és kis mennyisége miatt általában 1,5 óra alatt kiürül, ezért az első napokban többször kíván szopni. A gyakori szoptatás serkenti a tejtermelést és fokozatosabbá teszi a tejbelövellést. Az első napokban mindkét mellből kb. minimum 10-10 percig javasolom a szoptatást. Néhány nap elteltével már általában elég egy mellből szoptatni, mert az is cél, hogy az újszülött minél jobban kiürítse.

A szülészetre is bevihető szoptatást segítő eszközök

A mell túltelítődése a szülés utáni 2-5. napon szokott bekövetkezni. Néha olyan feszessé válik a mell, hogy az újszülött nem tud rátapadni a bimbóra. Az édesanyáknak jól esik ilyenkor a meleg mellpárnával történő borogatás. Legpraktikusabb az a mellterápiás eszköz, amelyik mikrohullámú készülékben is melegíthető, mert az biztosan van minden szülészeten.
A Lansinoh theragyöngy mellpárna melegítve: fokozza a tejelválasztást és ürülést, ami az első napokban különösen fontos. Későbbiekben felszabadítja az elzáródott tejcsatornát, tejpangás esetén, szoptatás és fejés előtt a tejelválasztás megindítására és a tej áramlásának biztosítására is szolgál. Fejés alatt a mellszívó szívófejéhez rögzítve gyorsítja a tejelválasztást és így csökkenti a fejésre fordított időt.
Hűtve: enyhíti az emlőgyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot.
Hasonló módon segíthet a közvetlen szoptatás vagy fejés előtti zuhany is.

A mell fejése szükséges, ha az újszülött valamilyen ok, például betegség vagy koraszülöttség miatt nem szopik, vagy a mell túltelítődik. Bevihetsz magaddal mellszívót is a szülészetre. Lehetőleg olyat válassz, melynek szívóharangján tejkiürülést segítő puha perem van vagy szilikon párna van. Az ilyen, hasonló módon üríti ki a tejet, mint a baba szopáskor. Higiénikusabb, ha azonnal anyatejes zacskóba fejsz és nem öntögeted a kincset érő anyatejet. A fejést mindig sterilizált mellszívóval végezd.
Befele fordult vagy lapos mellbimbó gyakran előfordul. Van amikor csak a tejbelövellés duzzanata miatt átmenetileg laposodik el a bimbó. Ilyenkor is ajánlom, hogy használj speciális bimbókiemelőt, mellyel közvetlen a baba mellre helyezés előtt tudod orvosolni a problémát. Ajánlott a kórházba bevinni eldobható melltartóbetétet is. Olyat javaslok, amelyik biztos módon szárazon tartja a bimbód, hogy az ne ázzon fel. Fontos az is, hogy lehetőleg két tapadó csíkja legyen, melyekkel elcsúszás nélkül a melltartóba rögzíthető.
Bimbókrémből kizárólag természetes anyagokat tartalmazót ajánlok, melyet szoptatás előtt sem kell lemosni a mellről. A 100% lanolint tartalmazó, Lansinoh HPA lanolin bimbókrém biztosítja, hogy a sérült bimbó var és heg nélkül gyógyuljon meg. Az ezzel bekent terület alatt, a belső nedvességgel belülről hidratálódik a szövet, visszaállítva a bimbó egészséges, rugalmas állapotát. Ez a folyamat a nedves sebgyógyulás.

A SZÜLÉS UTÁNI ELSŐ NAPOK
TE IS SZOPTASS!

TE IS SZOPTASS!

Megtudhatod belőle, hogy mit tehetsz a várandós, majd közvetlen kisbabád megszületése utáni napokban, hetekben a hatékony szoptatásért. A sok fotóval és ábrával illusztrált kiadvány a gyakorlatban hasznosítható tanácsokat tartalmaz.

Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Hivatásom szülésznő

Az élet legnagyobb csodája a születés. Ilyenkor az édesanyák mellett lenni, segíteni, támogatni őket a világ legszebb hivatása.

Szülésznő válaszol

A sok év alatt egyet biztosan megtanultam, hogy szakmai ismeretekre hivatkozva se gondoljuk azt, hogy léteznek abszolút igazságok szoptatási kérdésekben. Szerezzenek ismereteket szakemberektől, tapasztalt mama társaktól!Szoptatási és baba termékeink